A spanyol nagybankkal szövetkezik a Peugeot

Vágólapra másolva!
Még alig múlt el a General Motors-Peugeot körüli pletyka, máris újabb nagy névvel hozták szóba a francia gyártót. A Santander Bank ugyanis bennfentes személyek szerint akár 50 százalékos részesedést is szerezhetne a Peugeot autóhitelezési tevékenységet folytató cégében, aminek fejében biztosítaná a csoport pénzügyi stabilitását a francia kormány helyett.
Vágólapra másolva!

Nem csillapodnak a kedélyek a Peugeot körül, a General Motors után most a spanyol Banco Santander hozták szóba, mégpedig a Banque PSA Finance, a francia autógyártó hitelezési tevékenységet folytató üzletágával kapcsolatban. A Reuters értesülései szerint ugyanis akár 50 százalékos részesedést szerezhetne a spanyol bank a divízióban, cserébe pedig lényegében átvállalná a francia állam által adott több milliárd eurós garanciát.

A pénzügyi biztonságot leszámítva ugyanis komoly nehézséget jelent a Peugeot számára a francia kormány jelenléte. A kormány ugyanis jelentősen megköti az autógyártó kezét bizonyos intézkedésekben, elég például a felsővezetők fizetésének korlátozására, valamint a létszámleépítésekre gondolni. A Santander által nyújtott tőkeinjekció viszont nem támasztana hasonló követelményeket a francia autógyártó felé.

A Santander és a Peugeot közötti együttműködés azonban nem lenne új keletű, hiszen Dél-Amerikában már a spanyol cégen keresztül végzi a hitelezést a francia gyártó. Mivel a Santandernek pedig eltökélt célja, hogy a magas profitabilitással kecsegtető autókölcsönök felé forduljon, ezért vélhetően komolyan gondolhatják a Peugeot-val folytatott tárgyalásokat, illetve a francia jelenlétet is megerősítenék a spanyolok.

Mivel a francia cég közel 100 millió eurónyi készpénzt éget el havonta, ezért a stabilitás biztosításához újabb tőkére lehet szüksége az elemzők szerint, sokan ezzel is magyarázták a General Motors-Peugeot közötti esetleges "házasságot". A befektetők viszont egyelőre nem jól fogadták a híreket, hiszen a francia gyártó ma a leggyengébb autóipari cég volt Európában, 1,2 százalékkal esett vissza az árfolyama.

Forrás: Investor.hu