600 milliót bukott Csányi az OTP-részvények miatt

Vágólapra másolva!
Több mint 600 millió forinttal csökkent Csányi Sándornak és feleségének, Csányi Erikának az Opus-kötvényeken eddig felhalmozott nem realizált profitjának nagysága amiatt, mert a múlt héten több mint 10,6 milliárd forintnyi OTP-részvényt öntött a piacra Csányi és az érdekeltségébe tartozó Bonitás 2002.
Vágólapra másolva!

Az OTP-részvények elmúlt napokban látott hatalmas, nagyjából 18 százalékos árfolyamesése hatással volt az OTP-részvényre átváltható Opus-kötvényekre is, amelyek 14 százalékos esést szenvedtek el. A bankpapír árfolyama az után kezdett nagy lendülettel esni, hogy a társaság elnök-vezérigazgatója, Csányi Sándor és az érdekeltségébe tartozó Bonitás 2002 Zrt. 10,6 milliárd forint értékben öntött OTP-részvényeket a piacra. Az OTP közleménye szerint Csányi a mezőgazdasági beruházások finanszírozására akarja a befolyt összeget felhasználni.

Csányi Sándornak és feleségének, Csányi Erikának azonban a részvényeken kívül közel 22 ezer darab ezer euró névértékű Opus-kötvény is tulajdonában van, amelyeket januárban és áprilisban vásároltak meg.

forrás: Investor.hu
forrás: Investor.hu

Az Opus-kötvények meglehetősen jól teljesítettek az idén, és májusban a Csányiék által megvásárolt 11,8 millió eurónyi (nagyjából 3,5 milliárd forintnyi) befektetésen 800 millió forintnyi nem realizált nyereségük volt. Az Opus-kötvények elmúlt napokban látott 14 százalékos árfolyamesése miatt viszont a nem realizált nyereség 200 millió forint körüli szintre olvadt.

forrás: Investor.hu
forrás: Investor.hu

Az Opus-kötvény vonzó lehet

Zsiday Viktor, a Plotinus Vagyonkezelő vezetője már korábban is vonzónak tartotta az OTP-t, de elsősorban az Opus-kötvényeken keresztül. Az OTP-t Zsiday erős tőkehelyzetű, stabil banknak tartja, ezért még ha akár egyévnyi nyereséget is elvinne a mentőcsomag, azt is kibírná, így a bank alapvető fundamentumai nem sérülnek egy keményebb devizahiteles-mentéssel sem, tehát az Opus-kötvénnyel sem lehet gond. Ezért nem valószínű, hogy Csányi Sándor ezeken is túl akarna adni "Ha a negatív hangulatban esne az Opus árfolyama, az beszállási lehetőséget is jelenthet, a kötvény továbbra is vonzó hozamot kínál" - véli Zsiday.

Az Investor Trader ügyfeleinek is van lehetőségük Opus-kötvényekbe fektetni, de azt fontos megjegyezni, hogy a kötvény illikvidebb, mint az OTP-részvény, és jóval nagyobb tőke szükséges a befektetéshez. Hiába 1000 euró a névértéke a kötvényeknek, a piacon kereskedhető legkisebb névérték 125 ezer euró. Tehát 67 százalékos árszinttel számolva is 83 750 euróra van szükség egyetlen ilyen értékpapír megvásárlásához. Egy apró csavar azért még van a történetben: arra is van lehetősége a befektetőnek, hogy a minimum megbízásméreten felül (125 ezer eurós névértékre számolva) már akár 1000 eurónként is vásároljon a papírból. A kötvény nem található meg az elektronikus rendszerekben, telefonon adható rá megbízás.

Mi az az Opus-kötvény?

Az Opus egy speciális, meghatározott feltételek mellett OTP-részvényekre átváltható, euróban kibocsátott kötvény. 2006-ban a FÁK térsége felé terjeszkedett az OTP, az orosz Invesztszberbank-csoport 96,4 százalékos részvénycsomagjának 373 millió eurós, illetve a Raiffeisen Bank Ukraine 100 százalékos pakettjének 650 millió eurós vételárának előteremtéséhez azonban jelentős külső forrásokra volt szüksége. A bank ezen igényét elégítette ki részben az Opus-kötvények közvetett módon történő kibocsátásával.

2006. októberében 31-én külföldi intézményi befektetők 514,3 millió euró értékben jegyeztek le az Opus Securities S.A. által zárt körben kibocsátott kötvényeket. Az Opus az így befolyt összeget 14,5 millió darab OTP-törzsrészvény megvásárlására költötte, mely papírok az esetleges kötvényátváltás fedezetének is tekinthetők.

A kötvények 2011. október. 31. és 2016. október 17. között az OTP Bank Nyrt. törzsrészvényeire átválthatók, kamatuk 2016-ig évi fix 3,96 százalék, azt követően pedig a három hónapos európai irányadó bankközi hitelkamatláb, azaz az Euribor plusz 3 százalékpont. 2016. október 31-től a bank bármikor visszahívhatja a papírokat.