320-as euró-forintig folytatódhat a kamatcsökkentés

Vágólapra másolva!
Mindaddig csökkentheti az alapkamatot a Magyar Nemzeti Bank monetáris tanácsa, amíg a forint euróval szembeni árfolyama nem gyengül a 320-as szint fölé - vélik a Bank of America elemzői. Így lehet még tere a kamatvágásoknak, mivel a forint árfolyama még igencsak messze jár ettől a szinttől, bár már egyre gyakrabban hallani olyan hangokat, melyek a forint sérülékenységét emelik ki a nagy kamatvágási ciklus közepette.
Vágólapra másolva!

Tovább folytathatja kamatcsökkentési ciklusát a magyar jegybank, mindaddig, amíg az euró/forint árfolyama nem emelkedik 320 fölé. Ezt állítják a Bank of America elemzői egyik, pár napja megjelent anyagukban, akik szerint a forint 320-as szint fölé gyengülése tarthatja vissza a monetáris tanácsot a további kamatvágástól. Így folytatódhat a tavaly augusztus óta tartó kamatvágási sorozat, melynek eredményeként történelmi mélypontjára, 4,25 százalékra csökkent az alapkamat Magyarországon.

Forrás: Origo

Ezzel a BofA szakértői a többi nagybankhoz hasonló véleményt fogalmaztak meg a magyar alapkamat alakulásával kapcsolatban. A Deutsche Bank szerint akár 3,5 százalék alá is süllyedhet az irányadó ráta, többek között arra alapozva véleményüket, hogy Matolcsy György jegybankelnök egy két héttel ezelőtti konferencián közölte, van még tér a kamtcsökkentések előtt. Ezzel párhuzamosan a Barclays is 3,5 százalékos magyar alapkamattal számol, viszont nem várnak számottevő forintgyengülést.

A szakértők legtöbbje szerint egyelőre nem valószínű 320-as euró/forint árfolyam, mivel a Bloomberg által összegyűjtött elemzői konszenzusok átlaga szerint 297 lehet a jegyzés az idei harmadik negyedév végén, míg 2014 első negyedévének végén 295 körül alakulhat a kurzus. Így ha helyesek a BofA várakozásai, újabb történelmi mélységekbe süllyedhet az alapkamat. Ugyanakkor számos szakértő már aggodalmát fejezte ki a kamatcsökkentésekkel kapcsolatban. Gárgyán Eszter, a Citigroup elemzője szerint a kamatvágások sérülékennyé teszik a forintot, ezért három hónapon belül 310-re is felszökhet az euró/forint árfolyama.

A forint egyelőre messze jár a 320-as szinttől, mivel késő délután 294,5-nél mozog az euróval szembeni árfolyama.

EURHUF árfolyama

Forrás: Origo