A Mol partnerének vételére buzdít a nagybank

Vágólapra másolva!
A Goldman Sachs a mai napon megjelent elemzésében vételre javasolta a Gulf Keystone részvényeit. Azt talán mondani sem kell, hogy egy ilyen relatíve kis cég életében - és árfolyamának alakulásában - mennyirre fontos tud lenni, ha egy patinás befektetési bank fogalmaz meg kedvező véleményt. Mint ismert, a Gulf Keystone Mollal együttműködésben dolgozik az Akri-Bijeel és a Shaikan mezőkön, vagyis még hazai szemmel nézve sem mindegy, hogy mit gondolnak az elemzők a Gulf Keystone-ról.  
Vágólapra másolva!

A Goldman Sachs elemzője vételre ajánlja a Gulf Keystone Petroleum (GKP) részvényeit. A felminősítés néhány nappal az után érkezett, hogy a GKP olajtalálatról számolt be a kurdisztáni Ber Bahr mezőnél. A Genel Energyvel közösen végzett kutatófúrások eredményeként napi 2100 hordó kőolajegyenértékes szénhidrogén került felszínre.

A Goldman kedvezőbb ajánlása azért is lehet fontos, mert egy ilyen relatíve kis cég életében - melynek részvényeivel igen aktívan kereskednek Londonban - egy patinás befektetési bank szava sokat tud számítani az árfolyam alakulásánál. Nem is csoda talán, hogy a hírre a papírok 3 százalékos pluszban is álltak a mai kereskedésben.

Gulf Keystone (London)

Forrás: [origo]

Mi a kapcsolat a Mollal?

A hír egyébként a Mol számára annyiban lehet érdekes, hogy a mező a Mol és GKP által közös kutatása alatt álló Shaikan mezőtől nincs messze.

A Mol a Shaikan mezőn hamarosan megkezdheti a termelést és a tervek szerint akár 20-40 ezer hordó kőolajat is szállíthatnak majd naponta. Az Akri-Bijeel mezővel együtt a tervek szerint 55-62 ezer hordós maximális kitermelési szint is elérhető lehet. A számok szemléltetése érdekében ezt érdemes összevetni a Mol idei évre tervezett átlagos 110 ezer hordós napi kitermelésével. Ennek tükrében a tervek igen nagyratörőek, és siker esetén egy jelentős katalizátor lenne a kurdisztáni projekt a Mol életében.

Forrás: [origo]