Összeomlás fenyeget Kínában?

Vágólapra másolva!
Hasonló folyamatokat lehet látni a kínai ingatlanpiacon jelenleg, mint amit az Egyesült Államokban 2008 előtt a jelzálog lufi kipukkadása előtt, nyilatkozta Mark Mobius befektetési guru a CNBC-nek. Az ijesztő jóslatot igyekezte azért árnyalni Mobius, ugyanis szerinte nem ismétlődhet meg a Lehman-csődhöz hasonló összeomlás, mert azt a kínai központi vezetés nem hagyná. Múlt héten komoly likviditási hiány alakult ki a bankközi piacon, aminek következtében nagyot ugrott a kínai bankközi kamatláb. Ma pedig két és fél éve nem látott mértékű 5 százalék feletti zuhanást produkált a sanghaji tőzsde a likviditási aggodalmak miatt.
Vágólapra másolva!

A kínai ingatlanpiacon hasonló problémákat lehet látni, mint ami 2008 előtt az amerikai jelzálogpiacon a lufi kialakulásához, majd kidurranásához vezetett, nyilatkozta Mark Mobius a Templetonnak a feltörekvő piacokért felelős vezetője a CNBC-nek. A kínai bankok is tele lehetnek rossz hitelekkel, azonban mégsem kell a Lehman-csődhöz hasonló katasztrófára számítani, mivel az ottani hitelintézetek állami tulajdonban vannak, és valószínűtlen, hogy a kormány hagyná bebukni a bankokat, tette hozzá.

Mobius azt is hangsúlyozta, hogy Kína körülbelül 3000 milliárd dolláros tartalékkal rendelkezik, amiből lehetne áldozni a bankok feltőkésítésére is, ha az szükségessé válna.

A befektetői félelmek múlt héten erősödtek fel, amikor hatalmasat ugrott a kínai bankközi kamatláb, ezzel pedig évek óta nem látott likviditási problémák merültek fel. Erre válaszul még pénteken be is avatkozott a kínai jegybank, amire csökkentek is a hozamok. De hétfőn újra kiújult a pánik, miután a hétvégén a központi bank egyik szakembere úgy nyilatkozott, hogy jelenleg megfelelő szinten van a bankrendszer likviditása, így nem nagyon lehet számítani a jegybank beavatkozására.

Forrás: Origo

A sanghaji tőzsdét meg is ütötték rendesen a hétfői kereskedésben, több mint 5 százalékot zuhant az index, amivel utoljára december elején látott szintekig esett vissza a mutató. Az sem tett jót a hangulatnak, hogy a Goldman Sachs is visszább vette a kínai növekedésre vonatkozó előrejelzését, szintén a likviditási problémákat hangsúlyozva.

Korábban a Fitch kínai pénzügyi szektorért felelős vezetője úgy számolt, hogy a teljes kínai hitelállomány 2012-ben a GDP 198 százalékáig is emelkedhetett. Ennek pedig komoly része olyan kockázatos projekteket finanszírozott, melyek nem valószínű, hogy meg fognak térülni, ennek pedig nagy veszteségleírás is lehet a következménye, ami akár bankválsághoz is vezethet.

A Shanghai Composite értéke (pontban)

Forrás: Origo