Vágólapra másolva!
Nagyobb zuhanásba kezdtek az OTP és a Magyar Telekom részvényei, miután Varga Mihály bejelentette a vállalati adóterhek megemelését. Az új intézkedések szerint a pénzügyi tranzakciós illeték, a távközlési adó és a bányajáradék mértéke is emelkedni fog. Az OTP és a Magyar Telekom nagyobb esése miatt a BUX is mínuszba csúszott vissza, amivel a legrosszabbul teljesítő részvényindexnek számít a régióban. A forint szintén gyengülni kezdett a bejelentések után, és az euróval szembeni árfolyama a 291-es szint fölött is megfordult.Ezzel szemben Európában továbbra is remek a hangulat, a főbb tőzsdemutatók emelkedni tudnak, egyedül az olasz index maradt le kissé társaitól. Ennek oka Olaszország legnagyobb olajipari beszállítójának, a Saipem részvényeinek nyakló nélküli zuhanása. Az európai börzék jó teljesítménye miatt Amerikában is emelkedéssel indulhat a kereskedés a határidős indexek alapján.
Vágólapra másolva!

Megbotlott az OTP és az MTel

Megemeli a kormány

A bejelentések meglepetésként érhették a piacot, emiatt nagyobb esés bontakozott ki a magyar tőzsdén. Különösen az OTP-t és a Magyar Telekomot kezdték el ütni, a két papír árfolyama nagyobb mínuszba került, mivel a bejelentett pótlólagos intézkedések leginkább ezt a két nagyvállalatot sújtja a legnagyobb mértékben. Az OTP délre kissé korrigálni tudott, és az 1 százalék fölötti mínuszokból 0,4 százalékos esésig tért vissza.

Magyar Telekom árfolyama

Forrás: Origo

A többi főbb papír közül a Mol nem reagált érdemben Varga bejelentéseire, bár kissé veszített értékéből, és pénteki záróértékéig csúszott vissza. A két gyógyszerpapír közül a Richter 0,1 százalékos pluszban jár, míg az Egis az OTP-vel és a Magyar Telekommal együtt visszacsúszott, és 1 százalékot veszített értékéből.

Forrás: Origo

A nagy esések után a BUX is visszacsúszott, és 0,5 százalékos mínuszban található. A hazai részvényindex ezzel a legrosszabb teljesítményt mutatja a régióban, mivel a szomszédos piacokon (a cseh kivételével) kisebb pluszok láthatóak.

Forrás: Origo

Varga bejelentéseire a forint is gyengülni kezdett, és 290 környékéről 291-ig szaladt fel az euróval szembeni árfolyama. A dollár/forint jegyzése viszont nem nagyon mozdult, és 218,1-nél, a svájci franké pedig 236,4-nél jár.

EURHUF árfolyama

Forrás: Origo

Ütik az olasz olajóriást

Európában jó hangulat uralkodik a tőzsdéken, a főbb részvényindexek tovább növelték előnyüket, és nagyobb emelkedésre képesek.

Az olasz FTSE/MIB viszont lemaradt társaitól a Saipem 24,5 százalékos zuhanása miatt, miután Olaszország legnagyobb olajipari beszállítója ebben az évben már másodjára vágta vissza az idei nyereségére vonatkozó előrejelzéseit. Eszerint a korábban várt 450 millió eurós profit helyett 300-350 millió eurós vesztesége lehet idén a cégnek. Ennek oka az algériai projekteinek növekvő költségei, melyek azután szaladtak el, hogy megszakadtak a tárgyalások a cég ottani partnerével, a Sonatrach-kal.

A befektetők ezen kívül kiemelt jelentőségű eseményekre figyelhetnek majd, az amerikai Fed ugyanis kedden kezdi kétnapos kamatdöntő ülését, ahol a jegybank eszközvásárlási programjának jövője lesz valószínűleg előtérben. Az utóbbi időben egyre több jegybankártól lehetett olyan hangokat hallani, hogy a Fed már az idén lassíthatja, vagy teljes egészében leállíthatja a likviditás bővítő QE3 programot, amire a részvénypiacok kisebb korrekcióval reagáltak. A QE3-nak kiemelt szerepe van a tőzsdék elmúlt hónapokban látott száguldásában, így vélhetően az ülésről érkező híreket is feszült figyelem fogja követni.

Továbbá a legfejlettebb országokat tömörítő G8-as csoport vezetői szintén kétnapos tárgyalássorozatot kezdenek hétfőn, melyen többek között a jegybankok szerepének kérdése, a globális adóelkerülés elleni küzdelem, és egyes államok devizagyengítő politikája lesz a fő téma.

Forrás: Origo

A francia EADS 2 százalékos pluszal segíti a CAC 40 indexet, miután az Airbusok gyártója 20 darab A380-as típusú gépre kapott megrendelést a Doric Asset Finance-től 8,1 milliárd dollár értékben. Ez az EADS első negyedéves árbevételének több mint kétharmadát teszi ki.

Felfelé indulhat Amerika

Az európai börzék jó teljesítményét látva Amerikában is emelkedésekkel indulhat a nap, a határidős indexek alapján 0,1-0,2 százalékos pluszokra lehet felkészülni nyitás után.

Ma a New York-i Fed indexen kívül fontosabb makroadat nem várható a tengerentúlról, az itteni befektetők vélhetően szintén feszülten várhatják a Fed kedden kezdődő kamatdöntő ülését