Németország
21:002024. június 14.
Skócia
Magyarország
15:002024. június 15.
Svájc

Újabb régiós telekomcéget venne a milliárdos mogul

Vágólapra másolva!
Sajtóértesülések szerint a világ második leggazdagabb embere, Carlos Slim a szomszédos Telekom Srbija felvásárlása iránt érdeklődik, melynek privatizációját nemrégiben hirdette meg a kormány. Rajta kívül török, orosz és közel-keleti érdeklődőkről számoltak be.
Vágólapra másolva!

Szerb sajtóértesülések szerint állítólag a mexikói Carlos Slim érdekeltségi körébe tartozó América Móvil is érdeklődését fejezte ki a részben állami tulajdonban lévő Telekom Srbija iránt. De nem ő az egyetlen érdeklődő, a török Turk Telekom mellett orosz és közel-keleti vásárlók kerültek előtérbe.

A Telekom Srbija jelenleg egyetlen tőzsdén sem forog, privatizációját a közelmúltban hirdette meg a szerb kormány, mely 58,11 százalékos részesedéssel rendelkezik a telekomcégben. A kormány egyébként mintegy 2,5 milliárd euróra (3,26 milliárd dollárra) taksálja a vállalat értékét.

Forrás: [origo]

A Bloomberg adatai szerint a Telekom Srbija tavalyi üzleti éve nem sikerült túl jól, annak ellenére, hogy az üzemi eredménye 19,77 milliárd dínárra hízott 19,57 milliárdról. Profitja ugyanis mintegy 50 százalékkal, 11,25 milliárd szerb dinárra (131,75 millió dollár) zsugorodott.

Tavaly óta tart az európai hadjárat

Európában eddig Hollandiában és Ausztriában vetette meg lábát az América Móvil, ahol a KPN-ben és a Telekom Austriában is egyaránt 20 százalék feletti részesedést szerzett. Azonban ezek a tavaly május-június során eszközölt befektetések egyelőre nem muzsikálnak valami fényesen, árfolyamuk ugyanis igen vaskos kétszámjegyű zuhanáson ment keresztül.

Nem a Telekom Srbija az első régiós telekommunikációs cég, amely esetében felmerült, hogy Carlos Slim bevásárolna. Tavaly nyáron a lengyel parketten is jegyzett Hawe, míg nem régiben a Deutsche Telekom szlovák leánya, a Slovak Telekom esetében vette elő a sajtó a világ immáron "csak" második leggazdagabb emberét, mint potenciális vásárló.

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!

Mindent egy helyen az Eb-ről