Vágólapra másolva!
Újabb globális válság jöhet a következő 3-5 évben a világ legnagyobb kötvényalapja, a Pimco szerint. Nagyjából hat évente lehet látni kisebb-nagyobb recessziókat a világgazdaságban, a legutóbbi ilyen pedig már több mint 4 éve volt. A gazdasági visszaesések pedig akkor valószínűbbek, amikor a globális eladósodottság magas szintekről csökken, most pedig éppen ilyen időszakba kerülhetünk az elkövetkezendő években.
Vágólapra másolva!

Nagy az esélye a következő 3-5 évben egy újabb globális recessziónak a világ legnagyobb kötvényalapja szerint. A Pacific Investment Management Co. (Pimco) több mint 60 százalékos esélyt lát a gazdaság összeomlásra, amit a magas államadósság szintekkel magyaráz. A világgazdaság nagyjából hat évente szenved el kisebb-nagyobb recessziókat, ezek gyakorisága pedig akkor nagyobb, amikor a globális eladósodottság magas szintekről csökken, ellenben azokkal az időszakokkal, amikor alacsony szintekről emelkedik.

Ha azt nézzük, hogy a legutolsó globális recesszió már több mint 4 éve volt, és hogy a vezető gazdaságok nagy része jobban el van adósodva, mint akkoriban, azt gondoljuk, hogy 60 százalékos valószínűséggel lehet egy következő válság, olvasható a Pimco kommentárjában.

Az USA GDP arányos eladósodottsága 101,6 százalék volt 2012 végén az egy évvel korábbi 99,4-es szint után, míg a japán ráta bőven a 200 százalékos szint felett jár. De Európában is nagy terhek nehezednek az országokra, elég csak az olasz 126 százalékos, a francia 90 százalékos vagy a brit 89 százalékos értékére néznünk.

Bill Gross a Pimco alapító-vezérigazgatója továbbra is kitart a "jó minőségű" kötvények mellett, nyilatkozta a Bloombergnek a múlt héten. Méghozzá azért mert szerinte a magas hozamot biztosító kötvények, a részvények és a devizák is megzavarodtak az utóbbi hetekben, elsősorban a Fed monetáris programjának leállítása körüli félelmek hatására. Az állampapírpiacokon nagy hozamemelkedéseket lehetett látni, míg a tőzsdéken megindult egy korrekció. Ilyenkor pedig jobb a biztonságosabb eszközökben maradni, még akkor is, ha a hozamok elég alacsonyak.

Forrás: Origo

A Pimco szerint a legvonzóbb állampapír befektetések az ausztrál, a svéd vagy a mexikói papírok lehetnek, míg az inflációt követő kötvények közül az amerikaiak és a brazilok lehetnek érdekesek. A részvényekre vonatkozólag a japán, az amerikai és a német részvényeket drágáknak tekintik, és inkább csökkentenék arányukat a befektetési portfolióban. Ezzel szemben a nem pénzügyi szektorhoz kötődő kínai részvényekben, valamint a spanyol és az ír papírokban fantáziát látnak.

Jól látható, hogy a japán tőzsdeindex valóban nagyon elszakadt a többi tőzsde teljesítményétől, de a német és az amerikai benchmarkok is jó 8-10 százalékkal múlták felül a sanghaji és a madridi börze eredményét.

Forrás: Origo