Újabb extraterhet kapnak a nyakukba a bankok

Vágólapra másolva!
Legalább 43 milliárd forintjuk bánja a bankoknak, hogy a kormány utólag egy díjat sóz rájuk. Az állam átvállalta, átvállalja az önkormányzati adósságok egy részét, most benyújtotta a számlát a bankoknak.
Vágólapra másolva!

Egy olyan extra terhet is ró a kormány a bankokra, amelyről a nemzetgazdasági miniszter nem szólt a ma ismertetett megszorító csomagban.

A parlamenthez benyújtott törvényjavaslat egyik pontja 7 százalékos díj megfizetésére kötelezi a bankokat, akik önkormányzatoknak adtak hitelt, az adósságot pedig az állam átvette vagy átveszi az önkormányzatoktól.

Az állam a tervek szerint 612 milliárd forintnyi adósság egy részét tavaly év végén vette át az ötezer főnél kevesebb lakosú településektől, a nagyobbaktól pedig idén vállalja át. Ez után közel 43 milliárd forintnyi díjat szed be az állam a bankoktól. Az elvonást azzal indokolják, hogy az állam jobb adós, mint egy önkormányzat, ezért a bankok is nyernek, nyertek az adósságátvállalással, ezért elvárható, hogy cserébe valamit adjanak. Az adósságátvállalás letárgyalásakor a bankok azonban még nem tudtak arról, hogy később tőlük valamilyen díjat fog szedni az állam.

A folyamat azonban ezzel még nem ér véget. A bankoknak lehetősége van arra, hogy – mivel az állam a nagyobb települések adósságának csak egy részét, 50-70 százalékát vállalja át az önkormányzatoktól – kérjék, az állam az önkormányzatnál maradó adósságot is vegye át. Ez után is be kell fizetniük a 7 százalékot.

A költségvetés így összességében legalább 43 milliárd forinttal gazdagodik. A megszorító csomag idén több mint 100 milliárd forintot hozhat az államnak.

A bankrendszerre 2010 óta a bankadót veti ki különadóként a kormány, idén januártól pedig a pénzügyi tranzakciós illetéket is - utóbbit azonban szinte teljesen áthárították az ügyfelekre.