Tovább sarcolná a bankokat a kormány

Vágólapra másolva!
Hét százalékos adósságátvállalásra kötelezné a hazai bankokat a kormány azokon az önkormányzati devizahiteleken, melyeket az állam egy októberi bejelentés során vállalt át. Úgy tűnik, hogy nem a tranzakciós illeték emelése az egyetlen ostor, ami a bankokon csattan, hiszen ez a kvázi egyszeri különadó is jelentős nyomásként nehezedhet a szektor szereplőire. Az OTP idei eredményét is negatívan befolyásolhatja ez az egyszeri tétel, bár nem lesz drasztikus hatása a nyereségességre.
Vágólapra másolva!

Hét százalékos adósságátvállalásra kötelezné a bankokat a kormány azokon az önkormányzati devizahiteleken, melyeket az állam átvállalt az önkormányzatoktól - derült ki a Bloomberg tájékoztatásából. A tervezet szerint december 20-ig az átvállalt hitelek után kéne hét százalékos adót befizetniük a pénzintézeteknek.

Mint ismert, tavaly év végén a kormány 20-25 százalékkal kívánta csökkenteni a magyar önkormányzatok fennálló hiteltartozását, melynek keretében 600 milliárd forintnyi adósság átvállalását fogadta el februárban a kormány. Ekkor a legjobb pénzügyi helyzetben lévő önkormányzatok esetében az adósság 40 százalékának, a legrosszabb helyzetben lévőknél pedig a 70 százalékának kiváltását szavazták meg.

Ha a mostani tervezet megvalósul, az további veszteségeket jelenthet a magyar bankoknak a délelőtt bejelentett pénzügyi tranzakciós illeték emelésén túl. Az OTP-t is értelemszerűen negatívan érintik ezek a lépések, bár a hatás nem lesz drasztikus a vállalat számára. Az OTP hitelállományán belül ugyanis az önkormányzatok csak relatíve kis szeletet, nagyságrendileg 3,5 százalékos részt hasítanak ki, melynek hozzávetőlegesen a fele devizában fennálló tartozás. Amennyiben azzal számolunk, hogy az OTP-nél levő önkormányzati devizahitelek teljes egészére vonatkozik az állami átvállalás, úgy az idei éves profitnak nagyjából 6 százalékát vihetné el az egyszeri sarc. Fontos persze megjegyezni, hogy az egyelőre nem tisztázott, hogy az állam pontosan mekkora mértékű önkormányzati tartozást fog átvenni, így ez a kalkulált 6 százalék egyfajta felső korlátja lehet a bejelentett lépés egyszeri hatásának.

Forrás: Origo

Az OTP árfolyama a Varga-csomag délelőtti bejelentése után nagyobbat zuhant, majd korrigálni kezdett, azonban a mostani bejelentésre újra a mínuszokat kezdte halmozni. A bankpapír ezzel már másfél százalékos mínuszban mozog.

OTP árfolyama

Forrás: Origo