Tíz dolog, ami megváltoztathatja a világot

Vágólapra másolva!
3D-nyomtatás, géntechnológia, információtechnológia, napenergia. Többek között ezek lehetnek azok a területek, melyek óriási fejlődésnek indulhatnak a közeljövőben, és akár teljes mértékben megváltoztathatják a világot a neves Citigroup bankház elemzői szerint. A forradalmi újítások pedig a tőzsdézők számára is remek lehetőséget biztosíthatnak, mivel az ezeken a területeken tevékenykedő vállalatok részvényeit akár új magasságokig is repíthetik.
Vágólapra másolva!

A Citigroup elemzői összegyűjtötték azokat a technológiai újításokat, melyek teljes mértékben megváltoztathatják majd a világot. A szakértők 10 ilyen dolgot neveztek meg, melyek a legnagyobb iparágakat (IT, energiaipar, szórakoztatás) egyaránt érintik. A legtöbb új eszköz nem fogja alapjaiban megrengetni a világot, mivel csupán a meglévő dolgok és technológiák fejlesztéséről, olcsóbbá tételéről van szó, azonban a bankház szakértői olyan újdonságokat is megneveznek, melyek gyakorlatilag még teljes mértékben ismeretlenek.

A forradalmi újítások pedig a tőzsdézők számára is érdekesek lehetnek, mivel ha ezek az új eszközök beváltják a hozzájuk fűzött reményeket, az a gyártó vállalatok részvényeire is rendkívül pozitív hatással lehet.

Akkor lássuk, melyek lehetnek a jövő befektetési "sztorijai" a Citigroup szakértői szerint:

1. 3D-nyomtatás

A háromdimenziós tárgyak megtervezését lehetővé tevő eszközök fejlesztése rohamléptékben indulhat meg a bankház elemzői szerint, akik úgy vélik, a jövőben például a repülőgép-alkatrészek tervezésének 50 százalékát a 3D-nyomtatás segítségével fogják végrehajtani. Ha ez megtörténik, a jelenlegi, évi 3,5 milliárd dolláros piac akár évi 6,5 milliárd dollárossá növekedhet legkésőbb 2019-ig. A három dimenziós nyomtatást leginkább a légiipar és egyéb, nagyobb értékű terméket kisebb mennyiségben előállító iparágak fogják felhasználni.

A 3D-nyomtatás elterjedésének legnagyobb nyertesei az olyan nagy cégek lehetnek, mint a Stratasys, az ExOne vagy az Arcam, melyek régóta ennek az iparágnak a kiemelkedő vállalatainak számítanak. Ezen kívül a CAD mérnöki tervező programok értékesítői (Autodesk, Dassalult Systemes, PTC) egyaránt profitálhatnak a fellendülésből.

Forrás: gizmag.com

2. Elektromos cigaretta

Noha az elektromos cigaretták piaca eddig csupán az USA-ban tekinthető jelentősnek, a következő években számos egyéb régióban is elterjedhet a dohányzás ennek a formája. Az e-cigaretták iránti kereslet a hagyományos cigarettákhoz képest igencsak elhanyagolható, 2012-ben csupán 1 milliárd dolláros forgalom volt megfigyelhető az esetükben, azonban a Citi becslései szerint ez a piac akár 50 százalékos növekedésre is képes lehet évente. A siker viszont a szabályozó hatóságok termékhez való viszonyulásától, és a kiskereskedők általi fogadtatásától is függ majd.

A legnagyobb dohánytársaságok legtöbbje egyelőre nem ismerte fel az elektromos cigarettágban rejlő lehetőségeket, így egyik vállalat sem árulja még jelentős mértékben ezeket a termékeket. Ennél fogva például az Imperial Tobaccót rendkívül negatívan érintheti ennek az iparágnak a fellendülése. Ugyanakkor a British American Tobacco és a Phillip Morris már elkezdte a fejlesztéseket az elektromos cigaretták piacán, és a következő 1-3 évben meg is kezdődhet a kereskedelmi méretű értékesítése, mely a BAT és a PM részvényeit is kedvezően érintheti.

3. Géntechnológia

A géntechnológia egyik ága, a genomok piaca évi 2,1 milliárd dolláros iparággá nőheti ki magát 2015-ig, annak ellenére, hogy 2005-ben ez a szektor még "csupán" 700 millió dollárt termelt évente. A genomic technológiát elsősorban a rákkutatásban és terhesség alatti tesztek során alkalmazhatják, de számos olyan vállalat is profitálhat belőle, mely a gyógyszeriparban tevékenykedik.

Az iparág fejlődése azért nagyon valószínű a Citi elemzői szerint, mert a genomok előáálítási költsége rohamosan csökken, ami miatt a genom-kutatásokhoz használt platformok folyamatosan szoríthatják ki a jelenlegi, drágább technológiákat. A nagy nyertesek pedig a genom-kutatással foglalkozó cégek lehetnek, mint a Life Technologies, az Illumina, a Pacific Biosciences, vagy a Fluidigm.

4. Mobilfizetési rendszerek

A mobil fizetés még nem olyan elterjedt, mint például a bankkártyával végrehajtott tranzakciók, azonban a mobiltelefonok népszerűsége előbb-utóbb ezeknek a rendszereknek az előretörését is elő fogják segíteni. Világszerte 6 milliárd mobil-előfizetőt tartanak nyilván, ami óriási lehetőséget rejt a mobilfizetés számára. Az IE Market Research Corporation kanadai kutatócég becslései szerint 2016-tól évente akár 1000 milliárd dollár értékű vásárlást is lebonyolíthatnak a vásárlók ezeknek a rendszereknek a segítségével.

Ez olyan vállalatok eredményeire hathat pozitívan, mint a Telenor, a Vodacom vagy az eBay.

Ugyanakkor a mobilfizetés elterjedése számos, a piacon hasonló fizetési szolgáltatásokat nyújtó vállalatot (például a VeriFone-t) fenyegethet a későbbiekben. A bankháznál úgy vélik, a mobilfizetési rendszerek előretörése leginkább a POS terminálok gyártóinak jelent kockázatot hosszútávon. Rövid távon egyelőre az új belépők nem jelentenek veszélyt, mivel az új szereplők még viszonylag kicsinek tekinthetőek a piaci átlaghoz képest a szegmens korai életszakaszából adódóan.

5. Energiakutatás

Az energiakutatás során alkalmazott technológiák tovább fognak fejlődni, ami a nyersanyagok hatékonyabb kitermelése révén többek között a kőolaj és a földgáz kínálatát is megemelheti. Ráadásul a még csak most kezdődő palagáz forradalom óriási lehetőségekkel kecsegteti a petrolkémiai iparágat is, mely rendkívül nagy növekedési sztorit jelent Amerika számára. A HiWay-ként ismert legújabb technológia a palagáz hatékonyabb kitermelését fogja lehetővé tenni, ami annak kitermelését is felgyorsíthatja, és segítségével olyan mélytengeri kutatásokat is el lehet majd végezni, melyekre korábban nem volt lehetőség.

Ebből olyan vállalatok profitálhatnak majd, mint a Transocean, az FMC Technologies vagy a Schlumberger.

A HiWay széleskörő elterjedése viszont az amerikai olajkutató cégek technológiáját szolgáltató kisebb társaságokat (például a Modec-et vagy a BW Offshore-t)kiszoríthatja a piacról, mivel visszaeshet az olaj és a gáz hagyományos, tengeri kitermelése során alkalmazott FPSO technológia iránti kereslet. Az FPSO során használt szállítóhajók mérete csökkenni, összetettsége pedig egyszerűsödni fog az új technológiának köszönhetően.

6. Sűrített földgáz

Egyes közel-keleti országokban már nagy arányban találhatóak sűrített földgázzal (CNG) hajtott járművek, melyeknek a száma több fejlett országban is növekszik. Számos vállalat - többek között taxitársaságok - alakítja át gázolajos gépkocsijait sűrített földgáz által hajtott járművekre. Az IHS elemzőcég szerint 2020-ra a globális autópiac 1,1 százalékát teheti ki a CNG-t használó autók száma.

A sűrített földgáz előretörését segítheti, hogy egyre inkább megnövekszik a fogyasztók felől az igény az energiahatékonyabb járművek iránt, így fejlődhet a nem szokványos üzemanyaggal hajtott gépjárművek piaca.

A CNG-piac fejlődéséből számos vállalat profitálhat, például a Delphi Automotive, a Lear Corporation vagy a BorgWarner.

Forrás: Origo

7. Streaming szolgáltatások

Az internetes "streaming" szolgáltatások évek óta elérhetőek, gondoljunk csak a Netflix-re, melynek a felhasználói száma 70 százalékkal növekedett 2010 óta. A Netflixen kívül a Hulu, az Amazon vagy a Google is rendkívül sikeresnek számít a piacon a saját videoszolgáltatásaival.

A Citigroup elemzői szerint a piac több új belépő számára is "nyitva áll", akik hasonlóan szép jövő előtt állhatnak, többek között a gyors internetkapcsolatoknak, és a mobil-eszközök terjedésének köszönhetően.

A streaming szolgáltatások további fejlődésének egyértelmű nyertese a piacvezető Netflix vagy a DirecTV lenne, míg a nagyobb médiatársaságok (CBS, Discovery, Time Warner, Walt Disney) eredményére negatív hatással lehet a piac előretörése. A kábel-televíziók leginkább a reklámbevételeik csökkenése révén lennének hátrányosan érintve.

A DirecTv árfolyamát a cég folytatódó sajátrészvény-visszavásárlási programja, valamint az egy ügyfél megszerzésére jutó költségeik csökkenése is feljebb segítheti a Citigroup szerint.

8. Internetes szoftver szolgáltatások (Saas)

Ezek a szoftverek úgynevezett felhő alapú szoftvereknek számítanak, melyeket a szakemberek a vállalati szoftverek legújabb generációjának tekintenek. Ilyenek például a Google IT alkalmazásai, vagy az Amazon webes szolgáltatásai is, melyeket a felhasználók interneten keresztül tudnak elérni.

Ez a szegmens rendkívül nagy mértékű bővülésen megy keresztül az utóbbi években, 2012-ben az internetes szoftver szolgáltatások piaca 26 százalékkal, 18 milliárd dollárra nőtt az IDC kutatóvállalat szerint. Ez a folyamat tovább folytatódhat, és 2016-ra egy 37 milliárd dolláros ágazattá válhat, amivel a teljes szoftverpiacból 40 százalékos szeletet hasíthat majd ki.

Ennek a legnagyobb nyertese a Saas szoftverek legnagyobb gyártója, a ServiceNow lehet, melynek részvényei az utóbbi időszak nagyobb emelkedései ellenére még mindig diszkonton forognak a hasonló növekedési kilátásokkal rendelkező szektortársaihoz képest. Ezen kívül a többi Saas-sal foglalkozó társaság, a CRM, a WDAY, vagy akár az IBM is profitálhat a piac felfutásából. Az IBM viszont nem elsősorban a gyártásból, hanem a Saas-szolgáltatások szakértőjeként tanácsadó cégként profitálhat.

9. Szoftveres IT hálózatok

Az intelligens szoftver alapú számítógépes hálózatok szintén régebb óta léteznek, azonban a következő években hihetetlen mértékű fejldőés lesz látható az esetükben az IDC számításai szerint. Az idén 360 millió dolláros piac 2016-ra 3,7 milliárd dollárosra növekedhet, és olyan nagy, már most is meghatározó szereplők profitálhatnak belőle, mint a Cisco, az IBM, a HP vagy a Dell.

10. Napenergia

Az alternatív energiaforrások egyre nagyobb népszerűsége miatt a napenergia hasznosítása is egyre jobban előtérbe kerül, mely ráadásul a technológiai fejlődésével évről évre olcsóbbá válik. Emiatt a napenergia további terjedését várják a szakértők, ami a napelemgyártók, és a technológia fejlesztőinek számító vállalatok számára egyaránt jó hír lehet. Ilyennek számít például a Renewable Energy Corporation, a Sunpower vagy a First Solar.

A napenergia előretörése viszont visszaszoríthatja a hagyományos energiaforrásokat (gáz, olaj, atomenergia). Ennek legjobb példája Németország, ahol 2022-ig az összes atomerőművet bezárják, és a kieső energiát alternatív energiaforrásokkal fogják pótolni. Az országban ráadásul már jelenleg is az elektromos áram legnagyobb részét alternatív energiaforrások segítségével állítják elő. Emiatt a nagy áramszolgáltatókat (RWE, E.ON) negatívan érintheti a piac fejlődése.

Forrás: Origo