Szerinted is drága a benzin? Igazad lehet

Vágólapra másolva!
Attól függ persze, hogy honnan nézzük, és mihez viszonyítjuk, de valóban találhatunk olyan mércét, amivel a magyar üzemanyagárak magasnak tűnhetnek, európai és nemzetközi összevetésben is.
Vágólapra másolva!

Európában egyedül Bulgáriában kell többet dolgozni egy liter benzinért, mint Magyaroszágon - derül ki a Bloomberg lehengerlően látványos infografikájából. Itthon az átlagos napi bér 5,18 százalékát költjük egy liter üzemanyagra, amivel a világranglistán is a tizenharmadik helyre kerülünk. (a Bloomberg Törökországot nem Európához sorolja, de ott is többet kell dolgozni hajszálnyival egy liter benzinért, mint nálunk).

Nominális értelemben sem mondhatjuk, hogy olcsó a benzin Magyarországon, a gyűjtésben szereplő közel 430 forintos literenkénti árnál ugyanakkor 20 - jellemzően fejlett európai - országban kell többet fizetni. Egy érdekes adat a skála másik végéről: az egyre csökkenő kitermelés mellett is lényegében olajban tocsogó Venezuálaban egy liter benzinért 2,4 forintnak megfelelő bolivárt kell fizetni. Nem csoda, hogy a napi átlagkereset arányában is szinte kimutathatlan a benzinár, és az éves keresetüknek is csak fél százalékát költik üzemanyagra a venezuelaiak.

A relatíve és nominálisan is magas árak ugyanakkor láthatóan nem tartják vissza a magyarokat az üzemanyag elpöfékelésétől, hiszen az éves keresetüknek 2,6 százalékát költjük el benzinre, nem sokkal elmaradva a híresen autófüggő amerikaiak 3 százalékától (persze ők jóval olcsóbban veszik a naftát, így ez a 3 százalék valószínűleg egy nagyságrenddel nagyobb megtett távot, illetve használati időt takar).

Hosszasan lehetne még lenyűgöző adatokat sorolni, de úgyis lehetetlen mindent összeszedni, érdemes magát az interaktív és nagyon szépen megvalósított infografikát nyomogatni a Bloomberg oldalán, ahol lehet külön kontinensekre is szűrni a bal alsó térképre kattintva, emellett kiválaszthatjuk a kiemelendő országot, és átválthatjuk különféle devizákra az összegeket is.

Magyarország a Bloomberg infografikáján
(Az oszlopok balról jobbra: az átlagos literenkénti benzinár, egy liter benzin ára az átlagos napi bérhez és a benzinre költött pénz az éves átlagos kereset arányában. - Forrás: Bloomberg)

Forrás: Bloomberg