Temetik a bikát a tőzsdei guruk

Vágólapra másolva!
Valóságos sztárdömpinget láthatunk a külföldi gazdasági sajtóban a tőzsdei kilátások kapcsán. Az ilyenkor már-már szokásosnak mondható minta a következő: nagy áremelkedés után korrekció indul, amin felbátorodva elkezdenek ömleni a ralit temető vélemények. Persze igen nagy múltú és formátumú emberek állnak a kamerák előtt, vagyis blődség lenne elengedni a fülünk mellett azt amit mondanak, a pesszimista hangok felerősödése - paradox módon - mégis kisebb örömmel töltheti el a hallgatóságot.
Vágólapra másolva!

Forrás: wikipedia.comTegnap megijedtünk, amikor Nouriel Roubini szavait hallgattuk, a 2008-as nagy tőzsdei összeomlást idejében jelző, és azóta nagy hírnévnek örvendő mogorva (legalábbis a kamerák előtt) professzor ugyanis optimizmusának adott hangot a tőzsdei kilátásokkal kapcsolatban. A jellemzően pesszimista álláspontjáról ismert Roubini pálfordulását azért tartottuk veszélyesnek, mert az akár arra is utalhat, hogy mostanra már azok az emberek is felültek a tőzsdei bikára, akik korábban igencsak szkeptikusan figyelték a nagy rúgásait.

Ez egy befektető számára egész egyszerűen azért lehet rossz jel, mert a piac túlfűtöttségére utalhat. Értelemszerűen, ha már mindenki csak a részvényárak emelkedését tartja elképzelhetőnek, akkor valószínűleg nem maradt senki, aki újabb vásárlásokkal még feljebb tudná hajtani az árfolyamokat. A szofisztikáltabb módja a hangulati túlfűtöttség mérésének, ha bizonyos indikátorokra, a befektetők szélesebb körét leképező felmérésekre hagyatkozunk, de érdemes lehet a médiában elhangzó nyilatkozatok hangvételét is szoros figyelemmel követni. Elég kifinomult érzékszervekkel ugyanis ezekből is képesek lehetünk olvasni, persze sajnos nem folyékonyan, ahogy azt az összes többi, sokkal bonyolultabb tőzsdei elemzési módszer esetében sem mondhatjuk el.

Roubini tehát kicsit megijesztett minket, de egy napnak sem kellett eltelnie, és már mosolyra görbül a szánk. Miért is? Egyszerűen azért, mert több tőzsdei szakembertől is pesszimista hangokat hallunk, amiből arra következtetünk, hogy még talán nem pattanás előtti szinthez fogható a jó hangulat.

Lássuk, ki mit mond!

A jellemzően pesszimistán nyilatkozó Marc Faber nem hazudtolta meg magát a CNBC képkockáin. Bár rövid távon elképzelhetőnek tartja, hogy az amerikai S&P 500 részvényindex a korábbi csúcsokig kapaszkodjon vissza egészen 1700 pontig, erre a szcenárióra mégsem tenne fel sok pénzt. Sőt, állítása szerint ha pisztolyt szegeznének a fejéhez, akkor inkább a részvények eladását, mint sem vásárlását választaná.

Forrás: licaustin.com

A másik neves szakember, a Blackstone alelnöke sincs arról meggyőződve, hogy egy ilyen nagy részvénypiaci rali sokáig folytatódhat. Byron Wien a Fox Business-nek beszélt arról, hogy normál esetben egy egész év alatt szoktak akkorát emelkedni a tőzsdék, mint most öt hónap alatt. Eközben az amerikai vállalatok eredménykilátásai gyengülnek, a világgazdaság növekedése is lassul, amik miatt egyre nagyobbak egy korrekció lehetőségei. Érdemes óvatosnak lenni a részvénypiacokon, mondja a neves szakember.

Forrás: alumni.harvard.edu

A DoubleLine Capital vezetőjének gondolatai a Marketwatch hasábjain tűnnek fel, amiben Jeff Gundlach is részvénypiaci pesszimizmusának ad hangot. Szerinte a vállalatoknak a bevételi növekedés elillanásával kell megküzdeni, így érdemes lehet inkább a kötvénypiaci befektetéseket választani a részvények helyett.

Forrás: marketplayground.com

Neves szakembereket véleményeit soroltuk fel, így véletlenül sem szeretnénk azt a látszatot kelteni, hogy érdemes ezeket csak úgy elengedni a fülünk mellett. Sokan pont azért lettek híresek, mert jellemzően jól eltalálják a tőzsdei folyamatokat. Könnyen lehet tehát, hogy most is igazuk lesz. A tutit viszont ők sem tudják, az elmúlt években többször is előfordult, hogy bizony a guruk is igencsak lebecsülték a jegybanki pénznyomtatás és a tőzsdei bika erejét.

Mi egy kicsit megnyugodtunk...

A pesszimista vélemények sokasága egyébként azt mondja velünk, hogy nem kell annyira izgulnunk a nagy zuhanás miatt. Ha lesz is korrekció (amik minden emelkedő szakasz természetes velejárói), az vélhetően nem vezet majd pánikszerű meneküléshez, hiszen egyelőre nem mutatkozik a mindent elsöprő túlfűtöttség jele, ami szükséges velejárója a tartósabb tőzsdei eséseknek.

Az óvatosságot mindenesetre érdemes szem előtt tartani, hiszen a negatív vélemények mellett nagyon sok optimista hangot is lehet hallani. Gondoljunk csak a Credit Suisse-ra, aki pont ma adott ki egy elemzést (1640 pontról) 1730 pontra emelt év végi S&P 500 várakozással. Ők igencsak optimisták, meglátjuk melyik tábor lesz majd az erősebb.

Az S&P 500 index (pontban)

Forrás: Origo

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!