Óriásit esett a földgáz, megint a készletek kavartak be

Vágólapra másolva!
Az előző héten sokkal nagyobb ütemben bővült Amerikában a földgáztározók feltöltése, mint ahogyan arra az elemzők számítottak. Meg is lett a hatása a piacon: 4,4 százalékot esett a földgáz árfolyama.
Vágólapra másolva!

A nyersanyagpiaci kereskedők és főként a földgáz traderek minden héten árgus szemekkel figyelik az USA-ban, hogy hogyan alakulnak a heti készletadatok, amik csütörtökön szoktak megjelenni magyar idő szerint 16:30-kor.

A legutóbbi adatra is érdemes volt várni, hiszen az amerikai típusú Henry Hub földgáz ára nagyjából 4,4 százalékot zuhant a számok megjelenése után. Az elemzők arra számítottak, hogy 100 milliárd köblábbal nő a földgáztározókban lévő gáz mennyisége, de ettől jóval nagyobb ütemben, 111 milliárd köbméterrel hízott a mennyiség.

Forrás: Origo

Látható, hogy a csütörtöki készletadatokat nem lehet figyelmen kívül hagyni, 3-4-5 százalékos mozgásokra is képes a nyersanyag mindkét irányba attól függően, hogy nagyobb mértékben emelkedett vagy csökkent a tározóban lévő készlet nagysága.

Forrás: Origo

Az év elején a hedge fundok és a spekulánsok körében nagyon kedveltté vált a földgáz, ami miatt 3,1-3,2 dolláros szintről 4,4 dollár fölé száguldott negyedév alatt. Ebben a mozgásban persze szerepe volt annak is, hogy hideg volt és viszonylag hosszú a tél az USA-ban, emiatt esett be az ötéves átlag alá idén a tározókban lévő gáz mennyisége.

Henry Hub típusú földgáz ára az USA-ban (dollár/mmbtu)

Forrás: Origo