Már Obama is támogatja a vitatott olajvezetéket

Vágólapra másolva!
Jóváhagyná Barack Obama a Keystone XL olajvezeték megépítését, de csak akkor, ha annak környezeti hatásai nem bizonyulnak majd súlyosnak. Ezzel akár látszólag meg is dőlhet Obama nagy elkötelezettsége a megújuló energiaforrások mellett, ám a vezeték kétségkívül hatékonyabb módja a szállításnak, mint a közúton való fuvarozás.
Vágólapra másolva!

Jóváhagyhatja Barack Obama, a Keystone XL olajvezeték megépítését, amennyiben nem súlyosbítja jelentősen a környezeti problémákat, írja a Financial Times. Obama még korábban hangoztatta, a gázvezeték megépítésének nettó hatásai olyan jelentősek az USA számára, hogy mindenképpen fontos döntést jelent majd a projekt megvalósítása, illetve esetleges elutasítása. Érdekesség, hogy korábban Obama agresszívan lépett fel a globális felmelegedés ellen, sürgetve a környezetbarát gazdasági megoldások mihamarabbi növelését a gazdaság területein.

A Keystone XL olajvezeték a kanadai olajmezőkről indulva az USA-nak keresztül a Mexikói-öbölben található olajfinomítóknak szállítaná az olajat. Az olajvezetékkel kapcsolatosan azonban számos aggodalom merült fel, a környezetre gyakorolt hatás meglehetősen negatív, elég csak az Exxon Mobil legutóbbi problémájára gondolni, amikor szivárogni kezdett az egyik általa üzemeltetett csővezeték Arizónában. Könnyen megrepedhet az olajvezeték, ez pedig akár természeti katasztrófához is vezethetne, legalábbis a környezetvédők ettől tartanak leginkább.

Forrás: bearcatecho.org

A Mexikói-öbölben lévő olajfinomítók jól járhatnak a Kanadából érkező olajjal, hiszen nőhet a számukra könnyen elérhető olaj kínálata. Igaz a Kanadából érkező nyersanyag nem olyan minőségű, mint amit például Texasban termelnek ki. Ez a finomítók dolgát nehezítheti meg, ugyanakkor a finomítói árrések akár javulhatnak a kínálat bővülése miatt.

Obama pedig inkább a megújuló energiaforrásokra helyezné a hangsúlyt, mivel a tervei között szerepel, hogy az USA széndioxid kibocsátás csökkentése, így az új csővezeték nem járulhat hozzá a globális felmelegedéshez. Obama már korábban is jelezte, hogy a megújuló energiafelhasználás felé kell elmozdulni, ennek keretében pedig a széndioxid szennyezést legalább 3 milliárd tonnával kellene csökkenteni 2030-ig. A BP adatai szerint 2012-ben 5,78 milliárd tonna széndioxidot bocsátott ki az USA.

Ezzel együtt az elemzők valamelyest optimisták, és a projekt jóváhagyására számítanak. Robert Kwan, az RBC elemzője szerint nagyjából 75 százalék az esély rá, hogy megépülhet a vezeték. Juan Plessis, a Canaccord elemzője szintén hasonló állásponton van, mint hangsúlyozta a Bloombergnek, semmi olyat nem mondott még Obama, ami arra engedne következtetni, hogy nem épülhet meg az olajvezeték.

Obama a döntésével megvárja még a következő hónapkban megjelenő tanulmányok elkészítését, de a szakértők többsége úgy értelmezi Obama szavait, hogy nem lesz gond a csővezeték megépítésével.