Vágólapra másolva!
Akár ötven stratégiai megállapodást is köthet a kormány külföldi cégekkel Szijjártó Péter szerint. Hamarosan magyar kereskedőház nyílhat Pekingben.
Vágólapra másolva!

Akár ötven fölé is nőhet azon külföldi nagyvállalatok száma, amelyekkel stratégiai együttműködési megállapodást köt a kormány - nyilatkozta Szijjártó Péter, a Miniszterelnökség külügyi és külgazdasági államtitkára a Világgazdaságnak.

A lap csütörtöki számában megjelent interjúban Szijjártó Péter kifejtette: a program - amelynek keretében már 26 céggel van megállapodás - felkeltette a vállalatok érdeklődését a kormánnyal folytatott rendszeres konzultáció lehetősége miatt. Ez pedig versenyelőnyt jelenthet az egyes cégek számára saját vállalatcsoportjukon belül az újabb beruházási helyszínek kiválasztásakor.

Szijjártó szerint a cégek komolyan veszik a stratégiai partnerséget. Példának hozta fel a Hankook, és a Bridgestone bővítését is. Az államtitkár úgy véli, hogy a nagyvállalatok fejlesztése komoly exportlehetőséget jelent a magyar kkv-k számára is a jövőben.

A tervek szerint Orbán Viktor hivatalos kínai látogatásakor nyílhat meg a negyedik külföldi magyar kereskedőház Pekingben. Szijjártó szerint a keleti nyitás sikere érdekében több nyugati országban dolgozó diplomatát vezényelhetnek keletre.