Vágólapra másolva!
Nagyon hirtelen vége szakadhat az amerikai tőzsdék esésének, legalábbis egy tetszetős technikai ábra alapján. Szélsőségesen szétterjedt már az esés a részvények között, ami általában a lejtő alját szokta jelezni. Meglátjuk ezúttal hogy lesz, de az S&P500 index mindenesetre igen erőteljes támaszokhoz érkezett, innen inkább felpattanás jöhet. 
Vágólapra másolva!

Amilyen hirtelen kezdődött, olyan gyorsan vége is lehet az amerikai tőzsde lejtmenetének, már ha hihetünk annak a tudományosnak álcázott, de egyébként pofonegyszerű ábrának, amelyet a Bespoke Invest ötlete alapján gondoltunk tovább. A technikai elemzésben használatos indikátorok közül ezúttal az A/D néven elhíresült mutatót hívtuk segítségül, mégpedig azért, mert az indikátor több mint egy éve nem látott mélységbe zuhant.

Az A/D mutató azt tükrözi, hogy mennyire egységes a részvénypiac az egészet leképező index mozgása mögött, azaz az emelkedésben vagy esésben tényleg sok részvény vesz-e részt, vagy csak néhány "renitens" papír mozgatja az indexet. A kilógóan alacsony érték azt mutatja, hogy erőteljes többségbe kerültek a csökkenő részvények az elmúlt napokban, azaz az esés széles körben szétterjedt a piacon.

Az extrém értékek pedig a tapasztalatok szerint fordulatot jelezhetnek előre.

Az A/D mutató nem más, mint az index kosarában szereplő részvények közül az adott napot emelkedéssel záró, illetve a csökkenő papírok számának különbsége. Ha pozitív, akkor több részvény emelkedett, mint csökkent aznap, ha negatív, akkor meg fordítva. Mivel rendkívül hektikus mutatóról van szó, érdemes valahogyan "simítani" a dolgokat, így 10 napos összegeket ábrázoltunk.



A mostanihoz hasonló helyzetek az emelkedő trendben törvényszerűen bekövetkező átmeneti csökkenések végét jelölték ki, ahogy az ábrán is bejelöltük. Mindez persze nem jelenti, hogy ne eshetne tovább az index, és ne csökkenhetne még jobban az A/D indikátorunk értéke, de érdemes odafigyelni, mert legalábbis átmenetileg jöhet a fellélegzés.

Ha pedig mindezt kiegészítjük azzal, hogy az S&P500 az elmúlt napok korrekciójával milyen kulcsfontosságú szintekre, a trendvonal, a korábbi csúcs szintje és az 50 napos mozgóátlag alkotta tripla támaszra esett, nem ördögtől való felpattanásra számítani az indexben.

Az S&P500 index alakulása (pont)

Érdemes persze azt is hozzátenni, hogy csak rövid távú, pár napos mozgásokról beszélünk, simán lehet, hogy hosszabb távra tekintve további csökkenő trendre kell számítanunk. Főként ha az index letöri a mostani szinteket.