Nem lenne többé ingyen a bankkártyás vásárlás

Vágólapra másolva!
Varga Mihály bejelentésének megfelelően augusztustól emelkedik a tranzakciós illeték. Az elektronikus fizetésekre is 3 ezrelékes terhet róna az állam, így pedig a bankoknak nettó veszteséget fog okozni a bankkártyás fizetés, ezért kénytelenek lesznek annak költségeit áthárítani ügyfeleikre.
Vágólapra másolva!

A kormány minimális befektetéssel is nagy eredményeket érhetne el a készpénzmentes fizetés felfuttatása, illetve a szürkegazdaság visszaszorítása terén, ha illetékmentessé tenné a bankkártyás fizetést - következtette ki a Napi Gazdaság a legfirssebb fizetési forgalmi adatokból.

A pénztárgépek adóhatósági bekötésének elmaradása sem lenne nagy probléma, ha többen akarnának bankkártyával fizetni, így ugyanis bekötés nélkül is nehezebb lenne az adóelkerülés. A Spar adatai szerint egyébként ma 10 váráslóból 9 rendelkezik bankkártyával, viszont csak három fizet vele.

Ezzel szemben kormány Varga Mihály nemzetgazdasági miniszter hétfői bejelentése szerint emelné a tranzakciós illetéket, mert az ebből a forrásból várt 301 milliárdos bevételnek csak töredéke érkezett eddig az államkasszába. Ugyan a kormány úgy részesítené előnyben az elektronikus fizetéseket, hogy ezek esetében 3 ezrelékes illetékszintet szab meg, míg a készpénzfelvételét hat ezrelékre emeli, a Napi Gazdaság szerint azonban a bankok szinte biztosan átterhelik majd ügyfeleikre a többletköltséget.

Tavaly az MNB adatai szerint összesen 2009 milliárd forint értékben fizettek kártyával a magyarok, 252,3 milliószor itthon, 18,7 millió alkalommal pedig külföldön. A Napi Gazdaság kalkulációja szerint az ebből származó illetékbevétel még a magasabb kulccsal számolva is alig haladja meg a hatmilliárd forintot. A napilap arról is ír, hogy a kormány tervezetének jelenleg ismert változata szerint a kártyás vásárlás nettó veszteséget okozna a bankoknak, melyek így mindenképp kénytelenek lennének az eddig többnyire ingyenes kártyás vásárlásokra hárítani a veszteség egy részét.