Vágólapra másolva!
Nap végére beerősített az OTP, annak ellenére, hogy délelőtt napvilágra került, hogy a bankoknak újabb extra befizetést kell eszközölniük a költségvetés részére, mivel nem folyt be elég pénz a tranzakciós illetékből. Bár ez az OTP-t is negatívan érinti, az árfolyamot csak egy ideig fogta vissza az értesülés. A forint nagy kilengéseket mutatott délután, előbb 296 alá is erősödött az euróval szemben, majd onnan erőteljesen visszapattant egészen 296,5 fölé.Nyugat-Európában második napja folytatódik a kitörő lelkesedés, a vezető indexek 1-3 százalékos pluszban állnak.Amerikára is átragadt az európai befektetők jó hangulata, a tengerentúli tőzsdék fél százalék feletti emelkedésben vannak, annak ellenére, hogy a korábban vártnál mégis alacsonyabb lett az idei első negyedéves GDP-adat.
Vágólapra másolva!

Hasított az OTP

Az OTP nap végére újra erőt gyűjtött azok után, hogy a déli órákban visszaesett az árfolyam arra a hírre, hogy egy egyszeri befizetést kell eszközölniük a bankoknak a költségvetés felé. Az extra sarcra azért van szükség, mivel a pénzügyi tranzakciós illetékből származó bevételek elmaradtak a tervezettől. Az árfolyam végül 2,6 százalékos plusszal 4685 forinton zárt.

Az OTP árfolyama

Forrás: Origo

Számításaink szerint a plusz befizetés egyszeri terhe részvényenként 57 forintnak felel meg, de mivel kvázi az adósság átvállalását helyettesíti (ami már beépülhetett az árfolyamba), a pótlólagos negatív eredményhatás papíronként 29 forintos lehet. Ugyanis szintén, mai hír, hogy a kormány letett arról a tervéről, hogy az állam által az önkormányzatoktól átvállalt adósság után 7 százalékos hozzájárulást fizetessen a bankokkal, írta az index.hu.

Forrás: Origo

A többi blue-chip is jól szerepelt a kiváló nemzetközi hangulatban, a Magyar Telekom 1,9 százalékkal, míg a Mol 0,8 százalékkal került feljebb. A Richter végül csak 0,3 százalékos plusszal korrigálta tegnapi nagyobb lejtmenetét, azonban szektortársa az Egis 1,5 százalékkal pattant vissza tegnapi 21000 forintos záróáráról.

A régióban a lengyel tőzsde kivételével szép pluszok alakultak ki, a BUX a második helyen végzett a mai versenyben. Itthon a forgalom egy kicsivel meg is haladta az idei átlagot.

Forrás: Origo

Valószínűleg befellegzett a Nabucco-projektnek, miután az OMV ma közölte, hogy az azeri Shah Deniz II konzorcium nem a Nabucco-Nyugat projektet választotta az Európának szánt földgáz szállításához. Az OMV mellett érintett a Mol is, azonban arról már korábban felröppentek pletykák, hogy a magyar olajcég kiszállna a projektből. A hír a Mol számára így akár még kedvező is lehet, hiszen felszabadulnak olyan források, amiket a vállalat akár a jelentős potenciállal rendelkező kutatási és kitermelési projektekre fordíthat.

A Mol árfolyama

Forrás: Origo

Magyarország keresi a külföldi devizában történő forrásbevonás lehetőségét, nyilatkozta a Reutersnek Töröcskei István az Államadósság Kezelő Központ vezérigazgatója egy londoni konferencián. Az ország egyébként az idei tervekhez képest jól áll forrásbevonást illetően, de az ÁKK figyeli a piacot és a felmerülő lehetőséget. Legutóbb februárban adott el Magyarország 5 és 10 éves dollárkötvényeket 3,25 milliárd dollár értékben.

A forint euróval szembeni árfolyama 296 alá is beesett Töröcskei István szavai után, holott ezt megelőzően iránykeresés jellemezte leginkább a forint piacát. Négy óra után visszapattant a magyar deviza, és jelenleg 296,5 környékén mozog. A dollár/forint kereszt 227,8-nál, míg a svájci frankkal szembeni jegyzés 242-nél ingadozik.

EUR/HUF árfolyam

Forrás: Origo

Hasítanak a spanyol bankok

Már második napja mutatnak duzzadó erőt a nyugat-európai tőzsdék, a vezető indexek közül a spanyol börze 3 százalék körüli pluszban áll, de a DAX-nak is meglehetősen jól megy, és a francia CAC40 is két százalékos emelkedésben van.

Forrás: Origo

A spanyol parketten a bankszektor diktálja a tempót, ugyanis a Citigroup semlegesre módosította korábbi eladási ajánlását a spanyol bankokra vonatkozóan. A Santander 4 százalékkal, míg például a BBVA 4,1 százalékkal robog felfelé.

A Commerzbank 2,6 százalékkal zuhan, miután olyan hírek láttak napvilágot, hogy a BNP Paribas már a tárgyalások utolsó stádiumában jár a német bankkal, annak letétkezelő egységének megvásárlásának ügyében. A Boersen-Zeitung értesülései szerint az ügyletet július közepén zárhatják le.

Amerikára is átragadt a jó hangulat

A New York-i tőzsdék is folytatják tegnapi erősödésüket, az indexek 0,6-0,7 százalékos pluszban állnak. A börzék annak ellenére tudnak emelkedni, hogy a ma megjelent végleges adatok szerint a várt alatt bővült az amerikai gazdaság az idei első negyedévben. A korábbiak szerint 2,4 százalékos bővülést vártak, ehelyett azonban csak 1,8 százalékkal növekedett az USA gazdasága.

Forrás: Origo

Az S&P 500 szektorai közül csak a nyersanyag szektor nem tud emelkedni, de ezen kívül nagyjából kiegyensúlyozott a pluszok mértéke.

Forrás: Origo

Jól sikerült a Monsanto harmadik negyedéves gyorsjelentése, az EPS 1,66 dollár lett, meghaladva az 1,59 dollárral számoló Bloomberg elemzői konszenzust. Ugyanakkor az árbevétel területén már nem sikerült a várakozásoknak megfelelni, csak 4,25 milliárd dollárt értek el, míg a konszenzusban 4,43 milliárd szerepelt. A részvények 0,9 százalékkal haladnak lefelé.

0,9 százalékos mínuszban van a General Mills, hiába sikerült jól a vállalat május 26-án zárult negyedéve, a következő évre csak 2,87-2,9 dolláros részvényenkénti nyereséggel számolt a cég, szemben a Thomson Reuters elemzői konszenzusában szereplő 2,93 dollárral.