Nem látják a könnyű adó előnyeit a cégek

Vágólapra másolva!
Kedvezményes közterheket ajánl a kormány a cégeknek, de ezek egyelőre nem mozgattak meg tömegeket. Se a kisvállalati adó, se a szabad vállalkozási zóna nem átütő siker a bevezetése után.
Vágólapra másolva!

Bár az idei adócsomag-változások részeként bevezetett kisvállalati adót az érintett vállalkozások többsége ismeri, a ténylegesen regisztráltak száma egyelőre alulmúlja a várakozásokat - közölte a K&H Bank.

A vállalkozások több mint fele viszont még nem gondolkodott az átlépésről, vagy nem döntött véglegesen. Az adótörvény módosítása, amely év közben is választhatóvá tette a kivát, ezért még a vállalkozások jelentős részét mozgósíthatja.

A szabad vállalkozási zónák egyelőre nem mozgatták meg a cégek fantáziáját, a K&H kkv-bizalmi kutatása erős bizonytalanságot mért a körükben. A zónák kedvező feltételei egyelőre még azokat a vállalkozásokat sem csábítják új beruházásra vagy bővítésre, amelyek már rendelkeznek telephellyel az érintett településeken - derül ki a K&H kkv bizalmi index kutatás legfrissebb adataiból.

A felmérés eredményei szerint a 2013-as adócsomag részeként bevezetett kisvállalati adóról a 100 millió forint éves árbevétel alatti kkv-k több mint kétharmada hallott, de a megkérdezett vállalkozások csupán 6 százaléka jelentette be vállalkozását a kiva hatálya alá, és még további 3 százalék tervezi ezt.

Ennél jóval nagyobb arányban (41 százalék) vannak azonban azok a cégek, amelyek még nem is gondolkodtak az átlépésről, és további 11 százalék nem döntötte el, hogy az új adónem mellett teszi-e le a voksát.

"Az adótörvény módosítása, amely az eredeti elképzelésekkel ellentétben egész évben választhatóvá tette a kivát, az új adónem hatálya alá tartozó vállalkozásoknak több mint a felét érinti, így év végéig még bővülhet az igénybevevők köre" - magyarázta az eredményeket Németh László, a K&H kkv marketing főosztály vezetője. "Azok a cégek, amelyek egyértelműen elutasítják a kisvállalati adózást (35 százalék), főként azzal indokolták választásukat, hogy nem felelnek meg a feltételeknek, vagy nem látják egyértelműen a kiva előnyeit" - tette hozzá a szakember.