Súlyos teher az aranynak: vámot emel India

k
Vágólapra másolva!
Azonnali hatállyal 6-ról 8 százalékra emeli India az aranyra kivetett importvámot, azok után, hogy januárban megháromszorozták azt. A világ legnagyobb aranyvásárló országa a rekordnagyságú fizetési mérleg hiányát akarja ezzel visszafogni.
Vágólapra másolva!

A hatalmas aranyimportot szeretné megfékezni India a legújabb intézkedésével, mely azonnali hatállyal lép életbe. Az ázsiai ország 6 százalékról 8 százalékra emeli az Indiába bevitt aranyra vonatkozó vámot azok után, hogy januárban 2 százalékról 6 százalékra emelték azt. A teher nemcsak az aranyra, hanem a platinára is vonatkozni fog a Bloomberg szerint.

A lépés célja, hogy a rekordnagyságra, 32,6 milliárd dollár fölé hízó folyó fizetési mérleg hiányból faragni tudjon India. A deficit GDP-arányosan 6,7 százalékra tehető.

Forrás: Origo

Az ázsiai ország számít a világ legnagyobb fizikai aranyfelhasználójának, ugyanis az aranyékszerek iránt lakossági kereslet kulturális okok miatt hatalmas. Az importvám megemelése miatt az All India Germs & Jewellery Trade Federation szerint 20 százalékot is eshet emiatt a nemesfém bevitele.

Az indiaiak arany iránti érdeklődése tovább fokozódott az elmúlt hónapokban, amikor 1400 dollár alá zuhant a nemesfém ára a Société Générele londoni elemzője szerint. A World Gold Council becslései alapján India a második negyedév során 300-400 tonna aranyat importálhat, ami majdnem az egész tavalyi éves kereslet felét jelenti.

A mai bejelentésekre az arany nagyobb mozgást nem mutatott be, 1400 dollár környékén mozog az unciánkénti ára. Vélhetően a holnap megjelenő amerikai munkaerőpiaci adat nagyobb kilengést okozhat a nemesfém esetében, hiszen a Fed többek között a foglalkoztatottsági adatoktól teszi függővé a jelenleg futó, havi 85 milliárd dollár nagyságú eszközvásárlási program jövőjét. Egy negatív makrogazdasági adat minden bizonnyal árfelhajtó katalizátorként szolgálhat rövid távon.

Arany heti grafikon (dollár/uncia)

Forrás: Origo