Vágólapra másolva!
Nagy meglepetésre az Európai Bíróság nem meszelte el a francia távközlési különadót. Ez rossz hír a Magyar Telekomnak is, hiszen a franciával sok ponton megegyező eljárás van folyamatban a magyar távközlési különadó ügyében is, amiből kedvező döntés esetén akár tekintélyes pénzt kaphatott volna vissza a cég, ami szinte egyetlen fényként csilloghatott a Magyar Telekom befektetők előtt. Időközben ráadásul a Magyar Telekom menedzsmentje profit warningot is közzétett, amire tényleg összeomlott az árfolyam.
Vágólapra másolva!

A francia államnak adott igazat az Európai Bíróság a telekomszolgáltatókra kivetett adó ügyében, melyet még az Európai Bizottság indított az országgal szemben - tudósít a Bruxinfo. A Bíróságra ítélete szerint nem ellentétes az "engedélyezési" irányelvvel a kivetett különadó, pedig az elektronikus hírközlési szolgáltatókra kivetett terhet az uniós joggal összeegyeztethetetlennek tartották a Bizottságnál, hiszen az abból befolyt összegeket a franciák nem a nemzeti hírközlési szabályozó hatóság tevékenységének finanszírozására fordították.

A hír rossz a France Telekom számára, hiszen így le kell mondania végleg az adóként befizetett pénzről, de ugyanígy kedvezőtlen precedens teremt a Magyar Telekom számára, hiszen lényegesen csökken az esélye, hogy visszakapja a maga adóbefizetéseit a magyar államtól. Öröm az ürömben: erre valószínűleg a túl pesszimista befektetők nem is számítottak, így nem indult (még) igazán jelentős eladási hullám. A France Telecom sem reagált igazán, 0,7 százalékos esést mutat a részvény.

Nagyon hasonló ügyek

Az Európai Bizottság még 2010-ben indított vizsgálatot a franciák ellen, miután különadót vetettek ki a távközlési szolgáltatókra a köztelevízióban kieső bevételek kompenzálására. Mivel hasonló eljárás van folyamatban Spanyolország, illetve Magyarország ellen, a mai bírósági döntést sokan precedens értékűként kezelik. A hazánk ellen folyó kötelezettségszegési eljárás tehát nem elhanyagolható a Magyar Telekom szempontjából, hiszen a 2010-ben három évre kivetett távközlési különadó egyik legnagyobb kárvallottja volt a tőzsdei társaság. 2012-ig összesen 76,7 milliárd forintot fizetett be a vállalat az államkasszába, ami az EBITDA több mint 10 százalékát elvitte.

Forrás: Origo

Ez az összeg egyetlen részvényre vetítve közel 74 forintnak felel meg - vagyis az árfolyam ötödére rúg -, egyáltalán nem mindegy tehát, hogy a bíróság az államot a különadó visszafizetésére kötelezi, vagy sem. A francia példából kiindulva sajnos csökkent annak az esélye, hogy idővel a Magyar Telekomnál is pénz áll majd a házhoz, vagyis abban sajnos nem reménykedhetünk, hogy majd az ezzel kapcsolatos döntés segít feledtetni az osztalék tarthatóságával kapcsolatos kérdőjeleket.

Hogyan áll a hazai távközlési adó ügye?

2011 márciusában indított kötelezettségi eljárást hazánk ellen az Európai Bizottság a távközlési szektorra kivetett különadó miatt, véleményük szerint ugyanis ez nem egyeztethető össze a távközlési piacot liberalizáló uniós jogszabállyal. Utóbbi minden olyan adó és illeték kivetését tiltja, mely az ebből származó bevételeket nem az adott ágazat fejlesztésére fordítanak, márpedig hazánk a költségvetési hiány csökkentésére használta fel az összeget. Az ügy végül egy évre rá, 2012 márciusában került az Európai Bíróság asztalára, innentől fogva pedig mintegy 1,5-2 évig is elhúzódhat a per, jövő év tavaszára halasztva a végső döntést.

Távközlési különadó

A parlament 2010. október 18-án fogadta el az egyes ágazatokat, többek között a telekommunikációs szektort sújtó különadót. Az adót egy előre meghatározott időszakra, 2010-től 2012-ig vetették ki. Az adó mértéke 500 millió forintos éves árbevétel alatt 0 százalék, az 500 millió és 5 milliárd forint közötti tartományban 4,5 százalék, míg 5 milliárd forint felett 6,5 százalék volt.



Nem ez az egyetlen kötelezettségszegési eljárás, amit az unió folytat hazánk ellen a távközlési különadó ügyében. Az újabb eljárás 2012 júniusában indult meg, melynek hátterében az húzódott, hogy az adónem feltételezhetően a közvetlen adózásra vonatkozó uniós jogszabályokat sérti. Az ügy tavaly november óta a második bírósági szakaszban tart, így egyelőre még nem került az Európai Bíróság asztalára.

Hasonló vizsgálat alatt a telefonadó is

A távközlési különadó után a tavaly nyáron bevezetett telefonadó ügyében is kötelezettségszegési eljárást indított az Európai Bizottság hazánkkal szemben. Ebben ugyanazok az aggályok merültek fel, mint korábban a távközlési különadó ügyében, az uniónak az szúrt szemet, hogy a telekomcégekre kivetett adó bevételeit nem a szektor fejlesztésére költi az állam. A 2013 januárjában megindult eljárás egyelőre még csak az első szakaszban áll.

Telefonadó

Az adónem 2012. július 1-jén lépett életbe határozatlan időre. Az adó a távközlési szolgáltatókat terheli a vezetékes- és mobil hangforgalmuk, illetve az SMS/MMS forgalmuk után. Mértéke magánszemélyek és üzleti előfizetők esetében egyaránt 2 forint volt a hangszolgáltatás terén percenként, illetve SMS/MMS-enként is. A héten bejelentett Varga-csomag azonban az üzleti előfizetők esetében 3 forintra emelte az adó mértékét.

Ezen kívül az adó mértéke havi szinten maximalizálásra került magánszemélyenként 700 forintban, míg üzleti előfizetőként 2500 forintban. 2012-re azonban alacsonyabb plafont határoztak meg, előbbi esetében 400 forint, míg utóbbi esetében 1400 forint volt a maximálisan befizetendő összeg hívószámonként. A Varga-csomaggal az üzleti előfizetők által fizetendő maximális összeg 5000 forintra emelkedett.



A telefonadó érvénybe lépését követő három negyedévben összesen 14,3 milliárd forint fizetett be e jogcímen a Magyar Telekom, ami egyelőre még eltörpülni látszik a korábbi távközlési különadó kiadásaihoz képest. Ugyanakkor idén már magasabb adófizetési kötelezettsége keletkezett a cégnek az előfizetőnként megemelkedett havi maximális befizetések miatt. Első negyedévben 5,5 milliárd forint telefonadót fizetett a Magyar Telekom, ami azonban az elkövetkezendő negyedévekben még tovább emelkedhet a hétfőn bejelentett Varga-csomag eredményeképp, melyben az üzleti előfizetőkre jutó adó mértékét emelték meg 3 forintra a korábbi 2 forintról, ráadásul a havi plafon is magasabb lett.

A Magyar Telekom korábbi számításai szerint 2013-tól kezdve évi 20 milliárd forintjába került volna a telefonadó, ami azonban a Varga-csomaggal tovább emelkedhet.

Forrás: Origo

Ezen kívül persze nem szabad elfeledkezni arról sem, hogy bár a távközlési különadó kivezetésre került, a Magyar Telekom egy újabb jelentős kiadási tétellel szembesült januárban a közműadó személyében az energiaszolgáltatási tevékenysége miatt. A társaság már az első negyedévben teljes egészében elszámolta a 7,3 milliárd forintos közműadó fizetési kötelezettségét.

Nem jó hír a mai döntés a Telekomnak

A Magyar Telekom számára összességében egyáltalán nem jó hír a francia telekomadóval kapcsolatos döntés, hiszen a jelenlegi árfolyam több mint egyötödét kitevő egyszeri bevételtől eshet el, ha a bíróság a francia analógiát felhasználva dönt a magyar adók ügyében tavasszal.

Ez a kifizetés több szempontból is úgy kellett volna a Telekomnak, mint egy falat kenyér: egyfelől a nagy negatív széria után az első olyan igazán pozitív hír lehetett volna, ami ráirányíthatta volna a figyelmet a Magyar Telekom kirívóan alacsony értékeltségére, visszacsábítva a külföldi intézményi befektetőket a részvény piacára; másfelől pedig az árfolyam emelkedése segíthetne a Telekomnak elkerülni a Richter sorsát, azaz az MSCI indexeiből való "kiűzetést", ami az egész magyar tőzsdére nézve rendkívül negatív következményekkel járhat.

A francia bírósági döntés így a részvény legfontosabb - ha nem egyetlen - igazán jelentős pozitív katalizátorára vetett súlyos árnyékot. Érdemes hozzátenni persze, hogy még így sem borítékolható, hogy a Magyar Telekom számára kedvezőtlen döntés születik majd, de az esélyek egyértelműen átfordultak.

Nem mintha a befektetők annyira bizakodók lettek volna, hiszen a jelenlegi, történelmi mélypontoknál alig magasabb árfolyam azt tükrözi, hogy a sok negatívum mellett a pozitív bírósági döntés hatása valószínűleg nem épült be a befektetők értékítéletébe. Talán ennek tudható be, hogy a Magyar Telekom árfolyam ma nem mutat igazán lényeges elmozdulást, (egyelőre) nem indult eladási hullám, hiszen egy valószínűleg nem beárazott pozitív tényezőről beszélhetünk.

A Magyar Telekom árfolyama (forint)