Vágólapra másolva!
Hónapok óta nem látott alacsony érdeklődés mutatkozott szerdán a hosszabb lejáratú amerikai államkötvények iránt a tengerentúli kötvényaukción. A tízéves és hároméves lejáratú papírra jóval az átlag alatti vételi ajánlat érkezett, emiatt pedig az aukciós hozamok is megugrottak, tehát az Egyesült Államok magasabb költségek mellett jutott forráshoz. Ez pedig elsősorban a Fed pénzpumpájának idő előtti leállása miatti félelmeknek tudható be. 
Vágólapra másolva!

Az átlagosnál jóval alacsonyabb érdeklődés mutatkozott szerdán az amerikai államkötvények iránt. Az USA pénzügyminisztériuma által tartott kötvényaukción a meghirdetett 21 milliárd dollárnyi 10 éves állampapírra mindössze 2,5-szeres vételi ajánlat érkezett. Ilyen gyér keresletre 10 hónapja nem volt példa, legutóbb 2012 augusztusában volt ennyire alacsony a beérkezett vételi mennyiség és a meghirdetett mennyiség arányát mutató bid to cover ratio. A 3 éves lejáratú kötvények esetében pedig közel háromszoros volt az érdeklődés, ami két és fél éves mélypontnak számít.

Az alacsony kereslet miatt az aukciós hozamok is megugrottak, a tízéves kötvény esetében a 2,21 százalékos hozam húsz hónapos csúcsnak számít, ami ráadásul az előzetesen várt 2,19 százalékot is meghaladta. Ez azt jelenti, hogy az amerikai államnak magasabb kamatokat kell fizetnie a kibocsátott államkötvények után.

Forrás: Origo

Az aukción tapasztalt események (aukciós hozamemelkedés és alacsony kereslet) illeszkednek a kötvénypiacokon elmúlt hetekben látott folyamatokhoz. Az amerikai és a többi fejlett országok kötvénypiacán erőteljes hozamemelkedés indult meg, ami leginkább a Fed eszközvásárlási programjának idő előtti leállásával kapcsolatos félelmeknek tudható be. A befektetők amiatt aggódhatnak, hogy az amerikai gazdaság javulását látva a Fed hamarosan lassíthatja, vagy teljes mértékben leállíthatja óriási méretű eszközvásárlási programját. Ezzel havi 85 milliárd dolláros kereslet eshet ki fokozatosan az amerikai állampapír piacról, ami az árfolyamok csökkenésével, és a hozamok emelkedésével fog valószínűleg együtt járni.

A piac valószínűleg ezt árazhatja, melynek következtében az amerikai tízéves államkötvény hozam évek óta nem látott csúcsra ugrott, de a német, brit és japán hosszú kötvényhozam is intenzív emelkedést mutatott, mivel az óriási pénzpumpa a többi globális eszközárra is hatással van (bár az USA-n kívüli fejlett piaci hozamemelkedésnek egyéb okai is vannak).

Ezek miatt a mai amerikai állampapír aukcióra is kiemelt figyelem hárulhat, melyen harmincéves lejáratú kötvényeket fog értékesíteni az USA pénzügyminisztériuma.

Forrás: Origo