Matolcsyék résen vannak

Vágólapra másolva!
Az MNB arra számít, hogy fél százalékkal is megdobhatja a magyar GDP az új hitelprogramjuk. A kisbankok jobban jártak.
Vágólapra másolva!

A Magyar Nemzeti Bank bedobott egy követ az állóvízbe, és az forrongó lává változott – érzékeltette a jegybank által indított növekedési hitelprogram fogadtatását Nagy Márton, az MNB ügyvezető igazgatója a Mit ér a bank, ha magyar című konferencián csütörötökön.

Szerinte a program által biztosított 750 milliárd forintos olcsó hitel a bankszektor minden szereplőjét megmozgatta, óriási az érdeklődés. A program 0,2-0,5 százalékkal emelheti a gazdasági növekedést, a jegybank ugyanis úgy számol, hogy 170 milliárd forintnyi új hitelt tud generálni a kkv-szektorban a meglévő hitelek kiváltása, lecserélése mellett.

A hitel elosztásánál a kisebb bankokat próbálta helyzetbe hozni a jegybank, és bár a bankonkénti pontos kvóták nem publikusak, Nagy Márton szerint ez sikerült. Mint mondta, a meglévő kkv-hitelállományon belül a takarékszövetkezeteknek 9 százalékos a részesedésük, de az olcsó hitelből 15 százaléknyi forrást kapnak.

A kisbankoknál hasonló a helyzet: jelenleg 15 százaléknyi kkv-hitelük van, de a kedvezményes forrásból 26 százalékot fognak teríteni. A nagybankok tehát relatíve rosszul jöttek ki az allokációból: a meglévő 76 százalékos arányukhoz képest csak 59 százalékát viszik el a növekedési program forrásainak.

Az, hogy a kisbankok benyomultak a nagybankok helyébe, már az elmúlt években is látszott a kkv-szektor hitelezésében: ezeknél a bankoknál nőtt a hitelállomány, ami tompította a nagy, jellemzően külföldi bankoknál történt drámai visszaesését.

Nagy Márton szerint a kereskedelemben és a mezőgazdaságban, arányaiban nagyon nagy a devizakitettség, ezeket az ágazatokat különösen érdekelheti a növekedési hitelprogram, főleg annak a hitelkiváltási pillére.

Mivel a jegybank olyan jelzéseket kapott, hogy bizonyos bankok árukapcsolással készülnek az olcsó hitelek kihelyezésére, vagyis az olcsó hitelt valamely más termék megvásárlásával adnák csak oda az ügyfeleiknek, az MNB résen lesz. Nagy Márton szerint ez a hozzáállás szembe megy a jegybank törekvésével, ilyet nem lehet csinálni, ezt mindenképpen meg akarják akadályozni. Egyébként szerinte hitelezési fronton nagyon rossz állapot alakult ki a magyar bankrendszerben, mivel a nagy hiteléhséggel szemben hitelszűke áll, és ennek nagy növekedési áldozata van.