Mészárlás zajlik az arany piacán

Vágólapra másolva!
Szakadatlanul esik az arany árfolyama, a mai teljesítmény egyelőre 4 százalékos mínusz. A lejtmenetben nagy szerepe van annak, hogy a piaci szereplők egyre jobban tartanak attól, hogy a Fed elzárhatja a pénzpumpát az amerikai gazdaság talpra állásával. A folyamatot egyre több elemzőház támasztja alá, aminek eredményképp röpködnek a célár csökkentések az aranyra.
Vágólapra másolva!

14:47 - Megrántották az aranyat

A vártnál gyengébb amerikai GDP-adat közzététele után hirtelen megugrott az arany árfolyama, mely köel 15 dolláros emelkedés után 1245 dollárig szaladt fel.

Arany árfolyama (dollár/uncia)

Forrás: Origo

12:51 - Betett az USA gazdasága az aranynak

Folytatja mélyrepülését az arany, a mai kereskedés során már 4 százalékot zuhant az árfolyama, megközelítve az 1225 dolláros szintet. A nemesfém tegnap újabb döfést kapott, ugyanis a délután publikált kedvező amerikai makroadatok azon várakozásokat erősítik, miszerint az USA gazdasága megerősödni látszik. Ez pedig a Fed pénzpumpájának leállítását vonhatja maga után.

A kedélyeket már a múlt hét folyamán lehűtötte Ben Bernanke, a Fed elnöke, aki az eszközvásárlási program visszafogását lebegtette meg. Ma délután sem maradunk fontosabb makrogzdasági adat nélkül, hiszen fél háromkor érkezik az első negyedéves amerikai GDP-adat harmadik olvasata, amire szintén érdemes lehet odafigyelni.

Az arany 3 napos grafikonja

Forrás: Origo

Egyre borúlátóbbak az elemzők

A pénzcsap elzárása körüli aggályok több elemzőházat is arra sarkalltak, hogy visszavágják az arany árfolyamára megfogalmazott célárukat. Az elmúlt napokban szinte már rendszeressé váltak a célár csökkentések, az egyik legfrissebb elemzés a Wells Fargohoz fűződik, szakértőik 1225 dollárra vágtak vissza év végi aranyár becslésüket 1325 dollárról. Ezzel a legpesszimistább elemzői várakozások között találjuk a Wells Fargo célárát, az elmúlt napok elemzéseit figyelembe véve csak a Société Générale szakértő szkeptikusabbak 1200 dolláros előrejelzésükkel.

Év végi célárak az aranyra (dollár/uncia)

Forrás: Origo