Vágólapra másolva!
Békés tüntetésként indult, de tegnapra már hevesebb összecsapásokba torkolltak a törökországi tiltakozások, amik az elmúlt egy évben 63 százalékkal emelkedő részvénypiacon is mély sebet ütöttek. Az ISE 100 index közel 7 százalékos zuhanást szenvedett el, melyhez foghatót egyik másik európai tőzsdén sem tapasztalhatunk.
Vágólapra másolva!

Békés tüntetéssel, egy építési projekt elleni tiltakozással indultak pénteken a törökországi események, melyekre a hatóságok vízágyúkkal és kemény fellépéssel reagáltak. Ezt követően a tüntetések egyre hevesebbek lettek, aminek hatására mostanra már a kormány elleni, vallásos színezetet is kapó megmozdulásról beszélhetünk, aminek a célja a miniszterelnök elmozdítása.

A heves tüntetések hatására az elmúlt egy év sztárjának számító török részvénypiac hatalmas, közel 7 százalékos eséssel reagált. Ennek igen egyszerű oka, hogy a befektetők a kockázatok fokozódásával szembesülnek, ami sokakat inkább a korábban felvett vételi pozíciók zárására, vagyis eladásokra sarkallnak.

Van is ráadásul miből profitot realizálni, hiszen az elmúlt egy évben több mint 60 százalékos nyereséget lehetett zsebre tenni a helyi tőzsdén. A nagyfokú tőkebeáramlás által hajtott GDP-bővülés sok befektető érdeklődését felkeltette, akik viszont a politikai fronton mutatkozó bizonytalanságok miatt most elérkezettnek láthatták az időt a kiszállásra. Azt egyelőre nehéz megmondani, hogy a tüntetések csillapodásával és a helyzet rendeződésével a török tőzsde folytatni tudja-e majd az eddigi hegymenetet, sok múlik ugyanis azon, hogy a tiltakozások képesek lesznek-e változásokat generálni gazdaságpolitikai fronton.

A török ISE 100 részvényindex alakulása (pont)

A török tüntetéseknek a magyar tőzsdei cégekre nincs hatásuk, hiszen egyik vállalatnak sincs érdemi kitettsége a török piac felé. Még a jelentősebb helyi érdekeltségekkel bíró osztrák OMV (mely évekkel ezelőtt szerzett 90 százalék feletti részesedést a kiskereskedelemben érdekelt Petrol Ofisiben) se érzi meg a török hullámokat, a részvény árfolyama a reggeli esést követően mostanra a pozitív tartományba kapaszkodott vissza.