Itt a bizonyíték: kamu az aranysztori

Vágólapra másolva!
Sokszor a medvepiacok tovább tartanak, mint amire számítani lehet: 1500 és 1965 között semmit nem lehetett keresni az aranybefektetéssel, sőt a fontban számolt, inflációval tisztított árfolyam 1200 font környékéről 200 font alá esett be. Igaz, adódtak jó belépési pontok is, de a hosszú távú trend egyértelműen csökkenő volt, ami erősen zárójelbe teszi a mostanság mantrázott "az arany megvéd" szlogent.
Vágólapra másolva!

Egy meglehetősen érdekes grafikont találtunk a Zerohedge blogon az arany árfolyamáról, mely egészen 1265-től mutatja a nemesfém árának alakulását. Az 1500-as években még 1200 font körül mozgott az arany (2010-es fonttal számolva, inflációval korrigálva), majd az ezt követő több mint 400 év alatt 200 font környékéig zuhant vissza az ár, ami 80 százalékot meghaladó zuhanást jelent.

Az 1960-as évektől kezdve azonban ismét kilőtt a sárga fém ára és 1000 font környékéig emelkedett, de mai fontban számolva az 1500-as években elért szinteket még akkor sem tudta elérni a nemesfém. Az is igaz, hogy aki a 60-as évek elején vett bele az aranyba, az még a mostani szinteken is "jól érzi" magát, hiszen nagyjából ötször ér többet a kezdeti befektetése.

A legfontosabb tanulság, hogy nem mindegy, mikor, mibe fektetjük pénzünket. Vannak időszakok, amikor jól lehet adott termékkel keresni, de az is előfordul, hogy évszázadokig semmit sem. Olyan pedig, hogy minden körülmények között tuti befektetés, nincs.

Az arany árfolyama egyébként jelenleg éppen hároméves mélyponton, 1215 dollár körül mozog.

Forrás: Origo