Matolcsy: Magyarország sikergyanús

Matolcsy György, MGYOSZ
Vágólapra másolva!
Matolcsy György szerint az ország jó úton halad, az első és a második Orbán-kormány alatt csupa jó döntés született, közte pedig brutálisan elhibázott volt a gazdaságpolitika. A Magyar Nemzeti Bank elnöke a munkaadók és gyáriparosok csúcstalálkozóján beszélt.
Vágólapra másolva!

Futó Péter, a Munkaadók és Gyáriparosok Országos Szövetségének (MGYOSZ) elnöke a Magyar Nemzeti Bank (MNB) által elindított növekedési hitelprogramot jónak nevezte, mert minden célra, devizahitelek kiváltására is felvehető, csak a kihelyezési periódus rövid.

Futó Péter szerint a magyar gazdasági élet egyik legfontosabb szereplője Matolcsy György, aki az MGYOSZ csúcstalálkozóján hosszasan méltatta az Orbán-kormány eredményeit. A korábbi nemzetgazdasági miniszter immár jegybankelnökként azzal a kijelentéssel kezdte, hogy eddig még nem volt alkalma a monetáris politikáról eszmét cserélni az MGYOSZ-szal, de erre épp itt az idő.

Matolcsy György, a Magyar Nemzeti Bank elnöke a Munkaadók és Gyáriparosok Országos Szövetségének (MGYOSZ) konferenciáján a budapesti Gundel étteremben Forrás: MTI/Földi Imre

Magyarország az elmúlt három évben egy megújulási programot hajtott végre, és ma sikergyanúsnak tűnik, folytatta. "2013 közepére kikerültünk a válságországok közül, miközben többen bekerültek, és reménykedhetünk, hogy útban vagyunk a konjunktúraországok felé" - mondta Matolcsy. Szerinte ez nem csekély eredmény, és egyetlen tényezőnek köszönhető: a 2010-es új kormány intézkedéseinek. Mint mondta, Magyarország úgy döntött, hogy a válságból kivezető út a megújulás, és ellentétben az eurózóna rossz döntéseivel, a magyar kormány nem szorított meg, mert azzal csak beljebb mentünk volna a válságba.

A növekedési kilátások terén Matolcsy szerint az Európai Unió kettévált: vannak, akik továbbra is a válsággal küzdenek, és vannak, akik jól kihasználták az elmúlt évtizedet, vagy jól kijöttek a válságból.

Magyarország 2002-ig még jól teljesített, volt növekedés, jó válaszokat adott a felmerülő kérdésekre - dicsérte az első Orbán-kormány időszakát Matolcsy, aki 2000 és 2002 között gazdasági miniszter volt. Ezt a jó szakaszt felülírta az azt követő nyolc év "brutálisan elhibázott" gazdaságpolitikája, miáltal az évtized jelentős része elveszett. 2010-től viszont ismét jó válaszokat adtunk, nyitottunk a reálgazdaság, a Kelet, az ipar és a foglalkoztatás felé. Németország is jó döntéseket hoz, ők is jól csinálják, és Japán is kezd kijönni a válságból - hozott pár pozitív példát a jegybankelnök.

"Keynes most örül fent és lent"

Az amerikai gazdaságról szólva Matolcsy úgy vélte, hogy amíg Amerikában is magas a munkanélküliség, addig nem fogják leállítani a monetáris lazítást. "Ez egy üdvös keynesi gondolat, Keynes most örül fent és lent, hogy már nem a pénzügyi mutatók számítanak, hanem a munkanélküliség" - mondta.

Elismerte, hogy a globális jegybanki konszenzus Magyarországon is érvényes, vagyis a jegybankok önmagukban nem képesek megváltani a gazdaságot. Az MNB mindenesetre azt célozza, hogy itthon megszűnjön a hitelszűke, és kiváltsa a devizahitellel mérgezett állományt. Részben ezt szolgálja a növekedési hitelprogram, amelynek "az első két pillére önöknek szól, javaslom, hogy éljenek vele" - szólt az MGYOSZ-csúcstalálkozó résztvevőihez Matolcsy.

Az MNB elnöke bízik abban, hogy a program képes lesz új hitelezési mintákat felépíteni a magyar pénzügyi szférában, mert más a világ, ott, ahol 9 százalék a kamat, és más ott, ahol 1, jelezte. Majd hozzátette, hogy a monetáris tanács kamatcsökkentési ciklusának még nincs is vége.

A jegybank és a kormány közötti együttműködés szerinte az egész világon kívánatos, mert minden jegybank hitet tett amellett, hogy segíti a növekedést. "Mi, jegybankárok időnként kényelmetlenül is érezzük magunkat, mert vannak olyan országok Európában, ahol már túl sokat várnak a jegybankoktól" - fejtegette az MNB-re is nehezedő nyomást az elnök, aki szerint azok az államok a legjobbak, akik már kinyitották gazdaságukat, és ahol a növekedés kétharmada az új technológiából jön.

Ez egy teszt

Kérdésekre válaszolva Matolcsy azt mondta, az MNB mérlegelte, és nagyon kockázatosnak is tartja, hogy nyáron és rövid bírálattal indítja a hitelprogramot, de nem tudta máskor. "A három hónap valóban nagyon kevés, arra jó, hogy azokat az elfekvő beruházásokat leporolják, amelyek eddig nem nyertek forrást" - jelezte a jegybankelnök.

A programot először július 23-án, majd augusztus végén, szeptember elején, egyhetes munkaciklusban fogja értékelni a jegybank, ekkor fognak dönteni arról, hogy lesz-e második program, vagy ezt folytatják. "Bizonyosan nem fog hitelhez jutni mindenki, aki szeretne, rövid az idő, viszonylag szerény az összeg. Ebben a ciklusban az a fontos, hogy a bankrendszer partner legyen, és együtt kiértékeljük a tanulságokat" - zárta Matolcsy.