Bebukott a kakaóbiznisz

Vágólapra másolva!
Megválna kakaó és csokoládé üzletágától a világ egyik meghatározó mezőgazdasági cége az Archer Daniels Midland, miután már nem lát fantáziát a bizniszben. Csalódottságának oka, hogy a kakaó árfolyamának zuhanása mellett az iparág növekvő kapacitása egyre lejjebb nyomja a profitabilitást. A jövőben inkább a kukoricára összpontosítana az ADM, mégpedig Kína növekvő éhsége miatt.
Vágólapra másolva!

Az elmúlt két év nem mondhatni, hogy a kakaóról szólt, ami nem is csoda, hiszen árfolyama a 3700 dolláros szintekről mostanra már 2200 dollár alá is beesett. Nem csoda, hogy a világ egyik meghatározó mezőgazdasági cége, az Archer Daniels Midland (ADM) is kiábrándult a kakaó bizniszből. Csalódottságát jól mutatja, hogy máris tárgyalásokba fogott a mintegy 2 milliárd dollár értékű kakaó és csokoládé üzletágának eladásáról.

A kakaó heti grafikonja (dollár/10 tonna)

Forrás: Origo

A vevő a tranzakció révén egy meghatározó kakaóipari céghez jutna hozzá, hiszen az ADM jelenleg a világ harmadik számú kakaóbab feldolgozójának számít a svájci Barry Callebaut és az amerikai Cargill mögött, hármójuk dominanciája pedig igen markáns, mivel a piac kétharmadát tudhatják magukénak. Az üzletág méretéből fakadóan limitált a potenciális vásárlójelöltek száma is.

Az első negyedévében nem teljesített túl jól a kakaó üzletág, 22 millió dolláros működési veszteséget hozott össze az egy évvel korábbi 159 millió dolláros profittal szemben. A gyenge eredményt az ADM a növekvő iparági kapacitással indokolta, amely komoly nyomást helyezett a marginokra, ráadásul a kakaópor ára is alacsonyabb volt. A január-márciusi értékesítési adatokat tekintve a kakaó üzletág a teljes bevétel 4 százalékát adta, így összességében nem okozna jelentős visszaesést az eladása.

Forrás: Origo

Az ADM korábban még 470 millió dollár fejében vette meg 1996-ban a W.R. Garce & Co. kakaó üzletágát, melyet iparági elemzők jelenleg mintegy 2 milliárd dollárra taksálnak.

A világ legnagyobb kukorica feldolgozójaként ismert ADM az egység eladását követően más mezőgazdasági terményekre kíván fókuszálni, elsősorban a kukoricára, de a szójababnak is fontos szerepet szánna a társaság. Ennek hátterében pedig Kína növekvő éhsége áll, amely jókora keresletet jelent az ADM számára.

Az ADM árfolyama (NYSE)

Forrás: Origo