Odavannak a spekulánsok Beyoncé parfümjéért

Vágólapra másolva!
Délután indul a kereskedés a szépségipari Coty részvényével, miután a vállalat tegnap 1 milliárd dollár értékű részvénycsomagja cserélt gazdát 17,5 dolláros részvénenkénti árfolyamon. Ezzel a Rimmel, a Beyoncé és Halle Berry szépségipari márkákat is magáénak tudó vállalat 8,6 milliárd dolláros értékkel rendelkezik.
Vágólapra másolva!

Már csak pár órát kell várni, és mindenkinek lehetősége lesz, hogy a világ egyik legnagyobb szépségipari cégének tulajdonosa lehessen. A Coty ugyanis rövidesen már tőzsdén is megvásárolható lesz, miután tegnap 57,1 millió részvényt értékesítettek a kibocsátási eljárás során, darabját 17,5 dollárért. Ez így 1 milliárd dolláros elsődleges nyilvános részvénykibocsátást (IPO) jelent a cég számára.

Mi az IPO?

Az angol initial public offering rövidítése, elsődleges tőzsdei kibocsátást jelent. Az IPO az az eljárás, aminek keretében egy zárkörű részvénytársaság részvényei széles körben elérhetővé válnak a tőzsdén keresztül. Általában jegyzési szakasszal kezdődik a folyamat, ahol a kibocsátást szervező befektetési bankok összegyűjtik és összesítik a részvényből vásárolni kívánó befektetők igényeit. A felkínált mennyiség és az ajánlatok alapján kialakuló egyensúlyi ár lesz a jegyzési ár, az IPO-ban résztvevő befektetők ezen az áron kapják meg a részvényeket. A jegyzés lezárultát követően kezdődik meg a tőzsdei kereskedés a részvényekkel, ugyanúgy, mint bármely más, tőzsdére már bevezetett részvénnyel.



Ahogyan arról már korábban beszámoltunk, a tervek szerint 16,5-18,5 dolláros áron tervezték a tőzsdei bevezetést, vagyis a tervezett IPO sáv közepén tudta eladni a részvényeket a Coty. Bár a vállalat már korábban is tervezte a tőzsdére vonulást, mégis csak az utóbbi időben tartották megfelelőnek a gazdasági környezetet.

A kibocsátási ár mellett 8,6 milliárd dollár lesz a vállalat értéke. Összehasonlítva a főbb versenytársakkal, az Avon 9,8 milliárd dolláros, míg az Estée Lauder 26,1 milliárd dolláros piaci kapitalizációval rendelkezik. A Bloomberg kiemeli, hogy amíg az előbbi két cég mintegy 14-szeres EV/EBITDA rátával rendelkezik, addig a Coty valamelyest olcsóbbnak tűnik, hiszen csak 11-szeres a mutató az értéke.

EV/EBITDA: Az EV/EBITDA mutatószám a vállalat teljes értékét (EV, azaz Enterprise Value) hasonlítja a kamat-, adófizetés és értékcsökkenés előtti eredményhez (EBITDA). Tőzsdei cégek értékelésénél sokszor a hasonló vállalatok EV/EBITDA értékének és a vizsgált vállalat EBITDA értékének szorzataként számítjuk vizsgált vállalat cégértékét (EV).


Ami az új tulajdonosi összetételt illeti, az 57,1 millió részvényt a milliárdos Reimann család által irányított Joh. A Benckiser társaság adta el, amely még a tarnzakciót követően is 70 százalékát birtokolja a vállalatnak. Ennek ellenére a főtulajdonos 85 százalékos szavazti joggal fog rendelkezni a társaságban.

Bár a vállalat várható tőzsdei teljesítményét nehéz megjósolni, mindenképpen optimizmusra adhat okot, hogy az illatszereket is forgalmazó cég olyan hírességeket tudhat maga mögött, mint Beyoncé, vagy Heidi Klum. Pontosan nem tudni, hogy a Coty kereskedése mikor indul el, de várhatóan még a kereskedés első felében sor kerülhet a debütálásra egy előre meg nem határozott pillanatban.

Forrás: talkingpretty.com