Londonban alig látható magyar alapkamatra számítanak

Vágólapra másolva!
Három százalék alá csökkentheti alapkamatát jövőre a Magyar Nemzeti bank (MNB) - jósolták keddi előrejelzésükben londoni pénzügyi elemzők.
Vágólapra másolva!

A Bank of America-Merrill Lynch bankcsoport londoni globális piacelemző részlegének (BofA Merrill Lynch Global Research) felzárkózó gazdaságokkal foglalkozó közgazdászai a várható magyarországi makrofolyamatokról befektetőknek összeállított elemzésükben kiemelték, hogy várakozásuk szerint az infláció a következő két évben folyamatosan elmarad az MNB 3 százalékos célszintjétől.

A ház szakelemzői hangsúlyozták, hogy az inflációkövető pénzügypolitika meghirdetése óta nem volt erre példa.

Ehhez járul Matolcsy György MNB-elnök növekedésösztönzést pártoló alapállása, és az, hogy valószínűleg sem az amerikai jegybank szerepét betöltő Federal Reserve, sem az euróövezeti jegybank (EKB) nem emeli irányadó kamatát 2015 vége előtt.

Ebben a környezetben megvannak a feltételei további 2,00 százalékpontnyi MNB-kamatcsökkentésnek, és így a magyar jegybank alapkamata 2014 elejére 2,50 százalékig süllyedhet - jósolták a Bank of America-Merrill Lynch londoni elemzői. (Az alapkamat jelenleg 4,5 százalékon áll.)

A cég szakértőinek előrejelzése szerint az egész éves átlagos infláció Magyarországon az idén 1,7 százalék, jövőre 2,0 százalék lesz abban az esetben, ha a kormány valóban újabb 10 százalékos közműdíj-csökkentést hajt végre.

A BofA Merrill Lynch Global Research londoni közgazdászainak becslése szerint a tavalyi 5,7 százalékos átlagos inflációhoz képest általuk várt 4 százalékpontos idei csökkenésnek több mint a fele ered az energiaárak mérsékléséből.

A londoni elemzői közösségben meglehetősen eltérő előrejelzések vannak forgalomban az MNB enyhítési ciklusának lehetséges végpontjáról a piaci kondíciók megítélésének különbségei miatt. A Cityben forgalomban lévő prognózisok közül jelenleg a Bank of America-Merrill Lynch 2,50 százalékos MNB-kamatmélypontot valószínűsítő új prognózisa a legalacsonyabb.

Az ehhez legközelebbi, de így is jóval magasabb előrejelzést a JP Morgan globális pénzügyi szolgáltató csoport londoni befektetési részlegének felzárkózó gazdaságokra szakosodott elemzői tartják érvényben. A ház várakozása szerint a magyar jegybank az idei év végére 3,25 százalékig csökkenti alapkamatát.