Letaszították a trónról a kínaiakat

Vágólapra másolva!
Már egy kínai cég sincs a világ 10 legnagyobb cége között, legalábbis a piaci kapitalizáció alapján. Az olyan hatalmas cégek, mint a PetroChina ugyanis nem viselik jól a kínai gazdaság növekedésével kapcsolatos aggályokat, a részvénypiaci teljesítmény pedig meglehetősen gyatra az elmúlt években. Lehetséges, hogy jó időre búcsút inthetnek a kínai cégek az elitnek.
Vágólapra másolva!

Milliárdosok klubja

Itt az eredménye az elmúlt évek erős amerikai, és gyenge kínai részvénypiaci teljesítményének, a 10 legnagyobb piaci kapitalizációval rendelkező cég ugyanis már egytől egyig Amerikában található. A TOP 10-ből, olyan kínai vállalatok kerültek ki, mint a PetroChina, vagy éppen a Industrial & Commercial Bank of China. 2006 óta nem fordult elő, hogy a legnagyobbak között ne legyen kínai cég.

Az élen továbbra is az Exxon Mobil áll, őt pedig szorosan követi az Apple. A Google egyelőre még messze van attól, hogy utolérje őket, ám nem halad rossz úton, főleg úgy, hogy az Apple az utóbbi hónapokban folyamatosan veszít értékéből. A tíz legjobb között ott található még a Microsoft, vagy éppen a Warren Buffett által vezetett Berkshire Hathaway is, illetve a legnagyobb banknak számító Wells Fargo is még éppen hogy befért a legjobbak közé.

Forrás: Origo

Miközben Kína szenved, az USA szárnyal

Nem véletlen azonban, hogy a kínai vállalatok nem tudták tartani a lépést az amerikai cégekkel, az elmúlt hetek-hónapok gazdasági folyamatai nem éppen a legkedvezőbbek az ázsiai országban. A növekedés lassulásától való félelem mindinkább valósággá válik, a bankközi kamatláb pedig drámai módon emelkedett júniusban. A baljós folyamatok pedig a befektetőket is távol tartják a piacoktól, amit jól mutat, hogy a Shanghai Composite index nagy mélyrepülésben van idén.

Az amerikai gazdaság ezzel szemben meglehetősen rugalmas, úgy tűnik, hogy lényegében kiheverte a válságot. Noha a részvénypiacon kisebb korrekció mutatkozott az elmúlt héten, ezzel együtt az S&P 500 értéke még mindig több mint 13 százalékot emelkedett idén, ami nagy kontraszt a kínai tőzsdeindexhez képest. Hiába beszél tehát a Fed a kötvényvásárlási program leállításáról a kedvezőbb makrogazdasági környezet miatt, hosszabb távon épp ez lehet a fő hajtóereje az amerikai részvények emelkedésének a következő években.

Forrás: Origo

Ezzel együtt azért érdemes hozzátenni, hogy a kínai vezetés is tisztában van a kockázatokkal, és az export-orientált növekedési modellt egy kiszámíthatóbb, stabilabb gazdaság irányába mozdítanák el. Hosszabb távon ez akár nagy növekedést is jelenthet, melyből a TOP10-ből kikerült kínai cégek is profitálhatnak, és talán visszakerülnek a díszes társaságba.