Átlátszott a jóganadrág, felmondott a vezérigazgató

Vágólapra másolva!
Beadta felmondólevelét a népszerű jógaruhákat és sportruházatot forgalmazó Lululemon vezérgiazgatója, akinek irányítása alatt a vállalat megtriplázta árbevételét, és terjeszkedéseket valósított meg. Christine Day távozása hidegzuhanyként érhette a befektetőket, mivel a Lululemon részvényei közel 15 százalékot zuhantak a bejelentés után. A vezérigazgató döntéséről csak találgatni lehet, valószínűleg a cég egyik termékének, a túlságosan vékony edzőnadrágok kudarca állhat a háttérben, ami dollármilliós profitkiesést okozhat a társaságnak.
Vágólapra másolva!

Bejelentette lemondását a Lululemon vezérigazgatója, Christine Day, aki öt év után távozik a sportruházatot értékesítő cégtől. Ezzel a második vezető beosztású személy hagyja ott a céget egy éven belül, áprilisban ugyanis a termékigazgató adta be felmondólevelét - írja a Bloomberg.

Day döntése hidegzuhanyként érhette a befektetőket, ugyanis a vezérigazgató lemondása szinte a "semmiből jött". A részvényesek heves eladásokkal reagáltak a döntésre, és 15 százalékkal küldték lejjebb a Lululemon papírjainak árfolyamát piaczárás után.

Lululemon árfolyama (Nasdaq)

Forrás: Origo

Pedig a divatos jógaruhákat, tornadresszeket forgalmazó Lululemonra nem jártak kifejezetten rossz idők az elmúlt években, így közel sem arról van szó, hogy Day egy süllyedő hajót hagyott volna el. A társaság megtriplázta árbevételét az utóbbi három évben, annak köszönhetően, hogy nagyobb kereslet mutatkozik a prémium kategóriás termékei iránt. Erről árulkodik, hogy Európában és Ázsiában is megjelent a vállalat, és a golfruházat, valamint a futódresszek is felkerültek a cég termékpalettájára Day irányításával.

Ráadásul a cég sajátos elszámolása szerint májusban végződő idei első negyedév sem sikerült túlságosan rosszul, a társaság 47,3 millió dolláros nettó profitja (32 cent részvényenként) mind az egy évvel korábbi 46,6 millió dolláros, mind az elemzők által várt 46,9 millió dolláros nyereséget felülmúlja. A cég ezt nagy részben árbevételének növelésével tudta elérni, mely egy év alatt 21 százalékkal 345,8 millió dollárra emelkedett, szintén túlteljesítve a piaci várakozásokat.

Forrás: Origo

Ugyanakkor a legalább egy éve nyitva lévő üzletek forgalma "csak" 7 százalékkal tudott bővülni az első negyedévben, míg egy évvel korábban még 25 százalékos volt a növekedés. Ennek hátterében részben az állhat, hogy a társaság kénytelen volt visszahívni a rendkívül népszerű fekete Luon edzőnadrágokat a boltokból, melyek a női nadrágok eladásából származó árbevétel közel ötödét adták. Az ok, hogy a nadrágok túlságosan átlátszó anyagból készültek. A visszahívás 40 millió dollárral csökkentheti a cég profitját ebben az évben a Reuters szerint, így valószínűleg ez játszhatott közre Day lemondásában is. Ez pedig az első negyedéves árbevétel alakulásán is tetten érhető, mely nagyobb visszaesést mutatott az előző negyedévhez képest.

A népszerű termékének hiánya, és vezérigazgatójának lelépése miatt a Lululemon valószínűleg egyelőre nem lesz képes újra kétszámjegyű forgalom növekedésre az előttünk álló hónapokban. A társaság közlése szerint a második negyedévben újra 5-7 százalékos lehet a forgalom növekedése a legalább egy éve nyitva lévő üzletekben, az egy évvel korábbi 15 százalékos bővülés után. Az árbevétel pedig 340-345 millió dollár között alakulhat az időszakban, míg az egy részvényre jutó profit 33-35 cent között lehet.

Forrás: Origo