Így buktak 83 milliárdot a legvagyonosabbak egy hét alatt

Vágólapra másolva!
Nem csak az OTP és a magyar részvények befektetői fogták a fejüket a múlt heti tőzsdei performansz után, a világ leggazdagabb emberei is tétlenül nézték végig vagyonuk apadását. A 200 legvagyonosabb személy csak a múlt héten 83 milliárd dollárt veszített, ami még a magyar GDP-nek is közel 60 százalékát teszi ki.
Vágólapra másolva!

Vélhetően nem a múlt heti tőzsdei teljesítmény lesz az, amiről a világ leggazdagabb emberei szívesen beszélgetnek majd a közeljövőben a különféle rendezvényeken, a 200 legvagyonosabb ember ugyanis összesen 83 milliárd dollárt veszített az elmúlt héten. Ha forintban szeretnénk kifejezni, akkor egészen pontosan 18,9 ezer milliárd forintról van szó, a magyar GDP közel 60 százalékáról. A kérdés tehát, hova tűnt ez a rengeteg pénz?

"Az anyag nem vész el, csak átalakul" - mondják a vegyipari szakemberek, és nincs ez másképp a tőzsdén sem, hiszen a részvényekből kiáramló tőke is megtalálja az utat a különböző pénzügyi instrumentumokba. A mostanihoz hasonló korrekciós fázisok pedig természetesnek számítanak egy hosszú ideje emelkedő részvénypiacon, amivel feltehetőleg a milliárdosok is tisztában vannak. Bill Gatesnek, vagy éppen Warren Buffett-nek pedig még mindig bőségesen van mit a tejbe aprítania, közel 70 milliárd dolláros vagyonnal rendelkeznek.

Forrás: Origo
Forrás: Origo

Nem mindenki lehet azonban nyugodt. Példának okáért ott van az a Carlos Slim, aki egyedül 5 milliárd dollárt veszített csak a múlt héten, köszönhetően a pocsék részvénypiaci teljesítményt nyújtó América Móvilnak.

A Zara tulajdonosa, Amancio Ortega sem lehet túl boldog mostanában, a leggazdagabb emberek közötti ádáz küzdelemben ugyanis elveszítette a negyedik helyet az IKEA alapító, Ingvar Kampraddal szemben (aki így jelenleg a leggazdagabb európainak is számít).

Forrás: Origo
Forrás: Origo

Larry Ellison, az Oracle alapítója sem lehet felhőtlenül boldog, főleg hogy vállalkozása csúnyán elvétette az elemzői várakozásokat a második negyedéves gyorsjelentésében, amiért 3,1 milliárd dollárt "fizetett" a milliárdos.

Nem szabad azonban elfelejteni, hogy ezek még nem realizált veszteségek, elképzelhető, hogy ennél jóval magasabb áron adják majd el a részvényeiket a milliárdosok, már ha egyáltalán eladják azokat. Ezzel együtt persze az is elképzelhető, hogy részvényárak még tovább esnek, kiszipolyozva ezzel a pénzt a nagy milliárdosok zsebéből.