Akár 3 százalék is lehet az alapkamat

Vágólapra másolva!
Nem áll le a kamatcsökkentésekkel a Magyar Nemzeti Bank monetáris tanácsa, legalábbis a SocGen és a Wall Street Journal szerint. Míg előbbi már 3 százalékos alapkamatról beszél az év végére, addig a WSJ Pleschinger Gyulával, a monetáris tanács tagjával készült interjú alapján véli ezt.
Vágólapra másolva!

Folytatná a jegybank a kamatcsökkentéseket, állítja a Wall Street Journal a Pleschinger Gyulával folytatott interjú alapján. Véleményük szerint havonta tudna kamatot csökkenteni a Magyar Nemzeti Bank monetáris tanácsa, Pleschinger pedig kifejtette, hogy az MNB nagyon óvatos és konzervatív monetáris politikát fog folytatni a jövőben, ahogyan erre Matolcsy György jegybank elnök is utalt már korábban. A monetáris tanács tagja ugyanakkor azt is elmondta, hogy a megfelelő jegybanki alapkamat a gazdasági körülményektől is függ, melybe vélhetően a forintot is beleszámította Pleschinger.

Hasonló véleményen van a Société Generale bankház is, Guillaume Salomon, a bank stratégája szerint ugyanis főleg a forint ereje lehet az, ami nyomást gyakorolhat a kamatcsökkentések leállítására. A SocGen szerint a 308-310 forint/eurós szint lehet az, ami megállíthatja a csökkenési fázist. Véleményük szerint azonban így is eléri majd az alapkamat a 3 százalékot, legkorábban 2013 végén, de 2014 elejére mindenképpen.

Forrás: Origo

A forint a napot optimistán kezdte, az euróval szembeni árfolyam 291-ről egészen a 289,6 közelébe is eljutott. Varga Mihály szavai azonban okoztak némi riadalmat a forint piacán, dél közelében még 291,3-ig is visszacsúszott a forint. A délután azonban határozottan az erősödésről szólt, az euróval szembeni árfolyam ismét a 290-es szint alatt jár.

Az EURHUF árfolyama (napi)

Forrás: Origo