Használt telefonokkal bizniszelne az Apple

Vágólapra másolva!
Régi, használt iPhone-ok beszámításával növelné értékesítését az Apple, aki egyelőre csak Amerikára terjesztené ki az akciót. Mivel a korábbi 4, illetve 4S típusokért 200 dollárt "fizetne" a vállalat, az iPhone 5 lényegében több mint 30 százalékkal lenne olcsóbb az amerikaiak számára. A visszavett telefonokat pedig a fejlődő piacokon terítené szét az Apple, ahol jelenleg alacsony részesedéssel bírnak.
Vágólapra másolva!

Meglepő lépésre szánja el magát az Apple, a technológiai vállalat ugyanis júniustól lehetővé tenné vásárlóinak, hogy korábbi használt telefonjaik (iPhone 4, iPhone 4S) beszámításával vásárolják meg a legújabb iPhone 5-öt Amerikában. A Bloomberg információi szerint a használt telefonok 200 dollárt érnének majd a beszámítás során, így a 650 dolláros eredeti árhoz képest több mint 30 százalékkal juthatnak olcsóbban hozzá a legújabb Apple okostelefonhoz.

Így minden bizonnyal folytatódhat az elmúlt hónapok kedvező trendje, amikor is az Apple folyamatosan növelte népszerűségét az okostelefon felhasználók között az USA-ban. Ezzel együtt még az Android az úr, az áprilisban végződő három hónap átlagát tekintve 52 százalékos arányt ért el, míg az Apple csak 39,2 százalékot.

Forrás: Origo

A Tim Cook vezette Apple célja egyértelműnek tűnik, az eladások felpörgetésével szeretnék visszaszerezni korábbi elveszített részesedésüket az Androidos telefonokkal szemben. A beszámított telefonokat vélhetően a feltörekvő piacokon adják majd el, az ügyhöz közeli források szerint, ahol a vállalat részesedése még meglehetősen alacsonya a relatív magas árak miatt. Az IDC adatai szerint az előző negyedévben csupán 17 százalékos volt az Apple részesedése a globális okostelefonpiacon, míg az Androidé 75 százalék, ami pedig a tavalyi első negyedéves adatok (Apple 23, Android 59) függvényében meglehetően lehangoló az Apple számára.

Nagy kérdés azonban, hogy az árbevétel hogyan alakul a tervezett intézkedések miatt. Elképzhelhető, hogy az eladási számok emelkedni fognak, viszont az sincs kizárva, hogy az beszámítások csak ahhoz vezetnek majd, hogy az egyébként is meglehetősen hűséges fogyasztók előbb cserélik le régebbi telefonjukat, így nem tud akkora lökést adni az értékesítésnek. Szintén kérdéses az eladási ár módosulása, hiszen a kedvezmények könyvelési módszeréről még a Bloombergnek sem volt információja.

Forrás: Origo

Az elemzők egyelőre pozitívan fogadták bejelentést. Walter Piecyk, a BTIG elemzője szerint a kulcs, hogy minél több ember kezébe nyomja az Apple a saját telefonját. David Edmondson, a beszámításokkal foglalkozó eRecylingCorp vezérigazgatója pedig még ennél is tovább ment, egyenesen a Mercedesekhez hasonlította az iPhone-okat: "Aki nem engedhet meg magának új Mercedest, az is használtat vásárol" - mondta el a Bloombergnek.

Az Apple így mégtöbb felhasználó kezébe tud iPhone-t adni, akik vélhetően további alkalmazásokat vásárolnak, illetve különféle tartalmakra fizetnek majd elő, tovább gyarapítva a technológiai cég bankszámláját.

Az Apple árfolyama (Nasdaq)

Forrás: Origo