Vágólapra másolva!
Mínuszban van nap közepén is a budapesti tőzsde, amit leginkább a Mol és a Magyar Telekom 1 százaléknál nagyobb esése húz vissza. A negatív nemzetközi hangulat nincs jó hatással a magyar piac teljesítményére sem. A forint a déli órákban kisebb erősödésbe kezdett, az euróval szembeni árfolyam benézett 296 alá, amivel próbálja korrigálni az elmúlt napokbeli teljesítményét.Európában valamelyest mérséklődtek a kezdeti nagyobb mínuszok, de gyökeres fordulatról nem beszélhetünk. Az segíthetett a hangulaton, hogy a végleges eurózónabeli és német feldolgozóipari beszerzési menedzserindex értékek is jobbak lettek a vártnál.Az USA-ban akár már emelkedéssel is kezdhetik a hetet a börzék a határidős indexek alapján. Rá is férne a jobb teljesítmény a vezető parkettekre, ugyanis pénteken 1 százalék feletti esést könyveltek el a piacok. Ma az USA feldolgozóipari PMI adata is napvilágot lát majd.
Vágólapra másolva!

A Mol és a Magyar Telekom húzza vissza a tőzsdét

Egyelőre nem tud feltámadni a budapesti tőzsde sem a negatív nemzetközi hangulatban, a BUX fél százalék feletti lejtmenetben van. A régióban ezzel a középmezőnyben helyezkedik el, de mindenhol az eladók vannak többségben, még a legjobban muzsikáló prágai index is 0,3 százalékkal halad lefelé.

Forrás: [origo]

Az OTP kezdetben még emelkedni tudott, pénteki nagyobb zuhanása után, azonban az általános rossz befektetői hangulatban nem volt képes erős maradni. Habár még nem tudta eldönteni végérvényesen, merre vegye az irányt, ugyanis csak kisebb mínuszban tartózkodik.

Az OTP árfolyama

Forrás: [origo]

A Molnak sem megy ma igazán, több mint 1,5 százalékkal halad lefelé, amivel lassan elpárologtatja pénteken összeszedett 2 százalékos pluszát. A Magyar Telekom sincs ma formában, már 1,9 százalékkal csökken, egyedül a Richter tud emelkedni, a nagyobbik gyógyszerpapír 0,9 százalékkal megy feljebb, míg szektortársa az Egis kisebb mínuszban van.

Forrás: [origo]

Pedig pozitív hír érkezett az Egis háza tájáról, mert partnere a dél-koreai Celltrion szerint már ebben a hónapban engedélyt kaphatnak Remsima névre keresztelt készítményük forgalmazására. A gyógyszer ugyanis sikeres eredményeket ért el az Európai Gyógyszerfelügyelet vizsgálatain. Az Egis a vállalat értékesítése partnere a kelet-közép európai régióban, így a kedvező hírek közvetett módon rá is pozitívan hathatnak.

Vasárnap tette közzé első negyedéves jelentését az E-Star Alternatív Nyrt. A számok alapján jelentősen javult a társaság eredménye a korábbi negyedévekhez képest, ami részben a tavalyi év második felében megkezdett racionalizálási intézkedések, részben pedig a csődeljárás miatt fellépő kamatfizetési moratórium következménye. Látszanak pozitív folyamatok a cég működésében, de kérdés, hogy az első negyedéves számok hosszú távon fenntarthatók-e. A jelentés szerint a magyar projektek 2/3-át lezárta az E-Star illetve Romániában is bezártak a háromból 2 projektet. A cég árfolyama 4,3 százalékkal emelkedik a jelentés hatására.

Pesszimista kilátásokat fogalmazott meg Magyarországgal kapcsolatban a Moody's. A hitelminősítő régióra kiadott jelentése szerint a szomszédos országokénál alacsonyabb lehet a magyar gazdaság idei növekedése. Varga Mihály múlthéten úgy nyilatkozott, hogy felminősítésekre számít a nemzetközi hitelminősítőktől, mivel 9 év után sikerült kikerülni a túlzott-deficiteljárás alól. A jelentés alapján azonban nem úgy tűnik, hogy a felminősítésre hamarosan sor kerülhet, legalábbis a Moody's részéről.

A forint kisebb erősödésbe kezdett a Moody's pesszimista jelentésének ellenére, az euróval szembeni árfolyam benézett a 296-os szint alá. Ezzel elmozdult három hetes mélypontjáról a hazai deviza. A dollár/forint árfolyam 227,2-nél, míg a svájci frankkal szembeni kereszt 237,7-nél mozog.

Az EUR/HUF árfolyama

Forrás: [origo]

Mérséklődnek a mínuszok

Továbbra is mínuszok uralkodnak az európai tőzsdéken, de azok mértéke valamelyest csökkent. Ez annak lehet köszönhető, hogy javultak az európai feldolgozóipar kilátásai a ma megjelent végleges PMI adatok alapján. Az eurózóna feldolgozóipari beszerzési menedzserindex 48,3 pont lett, az elemzők által vár 47,8 pont helyett. De Németországban is 0,4 százalékponttal jobb lett a PMI érték a szakértői konszenzusban szereplő 49 pontnál. Azonban az 50 pont alatti érték még mindig pesszimizmust jelez a gazdasági kilátásokra nézve.

Úgy tűnik a befektetők még mindig sokkal jobban félnek attól, hogy a Fed hamarosan visszább vághatja kötvényvásárlási programját. Illetve a vártnál gyengébb HSBC által publikált kínai PMI adatok is elkedvetlenítik a befektetőket, mivel ez arra engedhet következtetni, hogy lassabb lesz a kínai GDP-növekedés.

Forrás: [origo]

A Renault és a Peugeot részvényei már több mint 1 százalékkal is csökkentek, miután a Francia Autógyártók Szövetségének (FAMA) adatai szerint májusban 10 százalékkal csökkent az újautó- regisztrációk száma az országban az egy évvel korábbi időszakhoz képest. Azonban a részvények már korrigálnak nap közepén, a Renault 0,6, míg a Peugeot már csak 0,1 százalékos mínuszban van.

50 százalékkal megemeli az idei Nagy-Britanniára szánt beruházási keretét a Vodafone, ami 1 milliárd fontra emelkedhet így a Financial Times szerint. A társaság főleg a 4G hálózat bevezetése miatt növeli meg a büdzsét. A tervek szerint a nyár végén indulhat el a hálózat. A cég papírjai 1,2 százalékkal mennek lefelé.

A Siemens vezérigazgatója szerint tovább emelkedhetnek az energiaárak Németországban, mivel az ország a nukleáris energiával teljesen fel akar hagyni. Emiatt számos munkahelyet külföldre visznek a cégek - mondta a Bildnek adott interjújában a Siemens vezére. 2020-ra 35 százalékot emelkedhet a lakossági energiaár. A Siemens részvények nem mutatnak nagy elmozdulást a mai kereskedésben.

Az USA-ban akár már emelkedéssel is kezdhetik a hetet a börzék a határidős indexek alapján. Rá is férne a jobb teljesítmény a vezető parkettekre, ugyanis pénteken 1 százalék feletti esést könyveltek el a piacok. Ma az USA feldolgozóipari PMI adata is napvilágot lát majd.