Vágólapra másolva!
Pénteken teszi közzé legfrissebb negyedéves gyorsjelentését a BlackBerry, amiben mindenki biztosan talál magának érdekességet, akit kicsit is érdekel a valaha (még Research In Motion néven) szebb napokat látott okostelefon-gyártó. A részvény mindenesetre ugrásra készen várja a bejelentést, a technikai kép alapján drasztikus elmozdulás is jöhet, kis szerencsével a jó irányba. 
Vágólapra másolva!

Nagy nekilódulásra készülődik a Blackberry részvénye a technikai kép alapján, de nem szabad elfeledkezni róla, hogy a pénteken piacnyitás előtt érkező gyorsjelentés akár a feje tetejére is állíthatja a részvényt, ha nem sikerül pozitív értelemben meglepni a befektetőket.

A legfontosabb hír egyértelműen az lesz, hogy az előző negyedévben piacra dobott új rendszer, a BlackBerry10, illetve az ezeket futtató új készülékek, a BlackBerry Z10 és Q10 hogyan teljesítenek. Az eladott készülékek száma nem az egyetlen fontos mutató ugyan, de a cég sorsát, jövőjét jó eséllyel az határozza meg, hogy sikerült-e végre a fogyasztók tömegei számára vonzó telefonokat összeállítania a cégnek. Az elmúlt években ugyanis a BlackBerry piaci részesedése a Nokiához nagyon hasonló módon zsugorodott szabad szemmel alig láthatóra az okostelefonok piacán.

Az új telefonokon a világ szeme

Az előző negyedévre a BlackBerry által eladott okostelefonok száma egészen 6 millióig süllyedt, ami minden szégyenkezésre okot ad, legalábbis a csúcson látott negyedévenkénti 12-14 millió darabos értékesítéshez képest. A hatmillió BlackBerryből ugyanakkor egymillió már új típusú készülék volt, azóta pedig a BlackBerry több kirobbanóan optimista hangvételű közleményben tudatta a világgal, hogy minden várakozást felülmúlnak a BB10 eladási mutatói.

Kicsit ront persze az összképen, hogy a cég egyetlen konkrét adatot sem tett közzé, pedig ezen a piacon megszokott dolog az első hétvége, hét vagy hónap eladási adatait elmesélni. Feltéve persze, ha tényleg kirobbanó számokról van szó, így a BlackBerry titkolózása némi aggodalomra ad okot.

Ezzel együtt több optimista elemzői vélemény is napvilágot látott, legutóbb a Socété Générale elemzője saccolta több mint 5 millió darabra az eladott BB10-es készülékek számát. A legtöbb elemzés 3-4 millió darab körüli eladást valószínűsít, ehhez jön hozzá a régi típusok még meglévő, de gyorsan zsugorodó értékesítése. Még ha összességében csökken is tehát a BlackBerry értékesítése, ha a BB10-es telefonok jól muzsikálnak, annak megörülhetnek a befektetők, de ehhez legalábbis 4-5 millió darabnak kell szerepelnie a beszámolóban.

Mi lesz a profittal?

Két sikeres telefonmodeltől persze még nem fognak megoldódni a BlackBerry problémái. A cég profitja és bevételei is lényegében összeomlottak az elmúlt években, és ahhoz, hogy talpra álljon, még nem is lesz elég egyetlen sikeresebb negyedév. Az első lépés természetesen a bevételek stabilizálása kell, hogy legyen, másfelől viszont a cég korábban meghirdetett masszív költségcsökkentési intézkedéseinek is be kell érnie ahhoz, hogy az alacsonyabb bevétel mellett is visszatérhessen a profitabilitáshoz.

Ez azt is jelenti, hogy az árbevétel és eladott készülékek száma mellett a legfontosabb költségek alakulását is árgus szemekkel követik majd a befektetők. Ha itt nem romlik a helyzet, sőt, javulást látunk, az hozzájárulhat a részvénnyel szembeni pozitív hangulathoz, az ellenkezője viszont éppen beárnyékolhatja a jó kedvet.

Mindenesetre az aktuális negyedéves veszteségeken túl az előttünk álló egy évre már hajszálnyi profitot várnak az elemzők, ráadásul a BlackBerry esetében is jól látható, hogy a profitvárakozások fordulata hozta magával az árfolyamesés végét is, ekkor lódult meg a részvény. Márpedig ez a meglódulás nem volt gyenge, több mint 180 százalékot emelkedett a részvény a tavaly októberi mélypontjáról január első napjaira.

Közeledik az újabb kilövés

2013 első felében ugyanakkor egyre csillapodott a részvény mozgása, az elmúlt hetekre egészen beszűkült az egyébként egészen széles határok között ingadozó árfolyam. A heti grafikonon jól látható ez a szűkülő alakzat, amit akár a technikai elemzésben zászlóként ismert alakzatnak is felfoghatunk. Ennek lényege, hogy egy meredek emelkedő szakasz után oldalazással "pihen" a részvény, amiből ugyanakkor a megelőző emelkedéshez hasonló módon tör ki. A zászló nagyon sokszor egy emelkedő trend felénél alakul ki, ami egészen kecsegtető hosszú távú kilátásokat jelent.

A BlackBerry árfolyama New Yorkban (heti, dollár)

A napi grafikonra tekintve is felfedezhetjük az említett szűkülő alakzatot, bár itt jócskán terebélyesebbnek tűnik a formáció, így a kitörés sem látszik annyira közelinek. Ezzel együtt több jel is arra mutat, hogy a részvény felfelé szeretné elhagyni ezt a háromszöget, hiszen az MACD és RSI indikátorok is emelkedő trendben mozognak, ráadásul az árfolyamnak sikerült visszatérnie az 50 napos mozgóátlag fölé is, megpattanva a 13,5 dollár körüli fontos támaszról, ami már a heti grafikonon is kirajzolódott (ez lehet az a szint, ami alatt mindenképp el kell vágni egy vételi pozíciót). Rövid távon a nagy háromszögnek a magassága adhat támpontot a lehetséges célszintek meghatározásában, ez alapján egy sikeres kitöréssel akár 20 dollárig is elrepülhet a részvény.

A BlackBerry árfolyama New Yorkban (dollár)

Nem szabad ugyanakkor elfelejteni, hogy semmi garancia nincs arra, hogy felfelé lódul meg a papír, ráadásul a holnapi gyorsjelentés különösen naggyá teszi a kockázatokat. Elég egy kisebb botlás a cégtől, és a csalódás gyorsan átrajzolhatja a képet. Ha az árfolyam letöri a fontos támaszait, akkor a fentebb vázolthoz hasonló hevességű elmozdulás jöhet, csak éppen a másik irányba. Éppen ezért érdemes megvárni bármilyen akciózással a gyorsjelentést, hiszen lehet, hogy éppen ez lesz a szikra, ami beindítja az emelkedést, de lehet, hogy éppen tönkreteszi a szépen felépített sztorit.