Vágólapra másolva!
Kisebb mozgásokat mutat csak a hazai tőzsde átlag alatti forgalom mellett. A magyar piacot is majd a délután érkező külföldi hírek mozgathatják meg. A blue-chipek közül egyedül a Mol jár a pozitív tartományban, de egetverő pluszról nála sem beszélhetünk. A forint is cikázik a mai kereskedésben, most éppen a 297-es szin körül ingadozik az euróval szembeni árfolyam.Nyugat-Európában minimális emelkedéssel várják a vezető indexek a délutáni EKB kamatdöntő ülést, az élen a spanyol tőzsde halad. A szakértők változatlan alapkamatot várnak. Az előzetes indikációk alapján Amerikában is korigálhatják tegnapi komolyabb mínuszaikat a parkettek. A határidős indexek 0,1-0,2 százalékos emelkedést vetítenek előre. Ma érkezik a heti friss munkanélküli segélykérelmek száma az USA-ból, ami piacbefolyásoló hatással lehet.
Vágólapra másolva!

Hozamemelkedés a DKJ aukción

Ide-oda billeg a magyar tőzsde is, a BUX továbbra sem tudja eldönteni, hogy merre vegye az irányt. Emellett a forgalom is meglehetősen alacsony a hazai parketten. A régióban sincsenek túl nagy elmozdulások, általános kivárás jellemzi az összes európai börzét.

Forrás: Origo

Az OTP 0,6 százalékos mínuszban tartózkodik, és elég közel került már a 4800 forintos szinthez is a bankpapír. Az 50 napos mozgóátlag azonban még messzebb van, bár ha nem javul a nemzetközi hangulat addig a szintig is lenézhet az árfolyam. A Mol a nap közepén felfelé veszi az irányt, de hatalmas ugrásról nem beszélhetünk, míg a Magyar Telekom a kezdeti kisebb erősödést már leadta.

Az OTP árfolyama

Forrás: Origo

A Richter ma már osztalék nélkül forog, és a gyógyszerpapír nagyjából a kifizetés összegének a 660 forintnak megfelelő esést mutat. Szektortársa az Egis sem tud erőt mutatni ma, bár forgalma még igen csekély.

Forrás: Origo

A forint a reggeli órákban mutatott valami féle korrekciót a tegnapi jókora gyengülése után, azonban ez el is halt. Az euróval szembeni árfolyam a 297,5-nél ingadozik a nap közepén. A dollár/forint 226,9-nél, míg a svájci frankkal szembeni kereszt 241-nél ingadozik.

Az EUR/HUF árfolyama

Forrás: Origo

A meghirdetettnél kevesebb 12 hónapos diszkontkincstárjegyre érkezett vételi ajánlat a mai aukción. Az ÁKK 45 milliárd forint értékben adott el ma 1 éves DKJ-kat, 4,16 átlaghozamon. Ez 16 bázisponttal magasabb, mint a megelőző aukción látott hozam, és 18 bázisponttal múlja felül a tegnapi másodpiaci referenciahozamot. Ez is tükrözi az elmúlt időszakban látott romló piaci hangulatot. Mivel a fejlettebb országokban is hozamemelkedést lehetett látni, nem meglepő, hogy a kockázatosabb magyar piacon is felfelé mozdultak a hozamok.

Forrás: Origo

Többnyire halvány pluszok Európában

Továbbra sem mutatnak nagy elmozdulást a tőzsdék Nyugat-Európában. A befektetők kivárnak a délutáni EKB kamatdöntő ülés előtt. Közben megoldódott a probléma az Euronext tőzsdéken is, így már fennakadás nélkül folyik a kereskedés Párizsban, Brüsszelben és Amszterdamban is. Élen a spanyol index áll, míg az olasz börze utolsóként kullog a sorban.

Forrás: Origo

Az EKB-tól az elemzők azt várják, hogy a korábbi, 0,5 százalékos szinten tartja az alapkamatot. Mario Draghi, az EKB elnöke délután félháromtól pedig sajtótájékoztatót tart. Kamatdöntő ülést tart ma a Bank of England is, ahol az elemzők szintén a jelenlegi 0,5 százalékos alapkamat fenntartását várják, és nem számítanak az eszközvásárlási program módosítására sem.

A Philips több mint 2,5 százalékkal emelkedik a mai kereskedésben, azok után, hogy a Barclays elemzői felülsúlyozásra ajánlják a holland cég papírjait a korábbi semleges súlyozásról.

A Philips árfolyama (Amszterdam)

Forrás: Origo

A Johnson Matthey brit vegyipari cég több mint 7 százalékkal emelkedik a londoni kereskedésben, miután a társaság emelte teljes évre vonatkozó osztalék kifizetését. Az ugrást az is segíti, hogy a Bank of America elemzői vételre módosították, korábbi semleges ajánlásukat.

Közel 19 milliárd dollárnyi forrást gyűjtött össze a Glencore Xstrata, azért, hogy a két nyersanyagpiaci óriás összeolvadása után a korábbi hitelkeretet lecseréljék. A 19 milliárdos csomag közel 80 hitelezőtől származhat, melyek közül 29 több mint 500 millióval járulna hozzá a csomaghoz. A cég részvényei 0,5 százalékkal emelkednek.