Dollármilliárdos repülőgép megrendelést kapott az Airbus

Vágólapra másolva!
Zsíros megrendelés futott be az Airbus repülőgépek gyártójához, az EADS-hoz. A francia társaságtól a Doric Asset Finance lízingtársaság fog 20 darab A380-as típusú repülőgépet rendelni, melyeket az Emirates és a Singapore Airlines légitársaságnak fognak továbbadni a Bloomberg értesülései szerint. A több mint nyolc milliárd dolláros üzlet a nagyobb megrendelések közé tartozik, mivel az EADS első negyedéves árbevételének több mint kétharmadának felel meg. A híreket pedig a befektetők is örömmel fogadták, mivel a gépgyártó részvényei közel 2 százalékot erősödtek.
Vágólapra másolva!

Több mint nyolcmilliárd dolláros, 20 darab A380-as repülőgép leszállításáról szóló megrendelést kötött az EADS a Doric Asset Finance társasággal. A hivatalos hírt a ma kezdődő párizsi repülőshown jelentették be az érintettek - írja a Bloomberg.

A repülőgépek lízingbe adásával foglalkozó Doric Asset Finance az Emirates és a Singapore Airlines légitársaságnak fogja tovább adni a gépeket. A cég közlése szerint az utóbbi időben növekvő érdeklődést tapasztalt az A380-asok iránt, többek között a British Airways felől, mely éppen július 4-én fogja megkapni az első, korábban rendelt ilyen típusú repülőt a gyártótól.

Az EADS-nak pedig nagy szüksége lehet az új megrendelésekre, mivel ebben az évben a világ legnagyobb repülőgépének számító A380-asból mindössze kettőt sikerült eladni. Az EADS pedig azt a célt tűzte ki, hogy 25-öt értékesít belőlük ebben az évben, így a mostani megrendeléssel ennek a nagyrésze teljesült. A francia vállalat továbbá nagy reményekkel érkezik a párizsi repülőshowra, melyen a cég vezérigazgatója szerint nagy érdeklődés mutatkozhat az Airbus repülőgépek - többek között az A380-asok - iránt.

Különösen a legújabb, A350 típusú gépek kerülhetnek fókuszba a kiállításon, mellyel a napokban végezték el az első tesztrepüléseket. Ha a gép beváltja a hozzá fűzött reményeket, az EADS újra lekőrözheti a nagy rivális Boeinget. Az első negyedévben ugyanis a francia cég 408 gép leszállítására kapott megrendelést a Boeing 212 darabjával szemben. Az utóbbi egy évben viszont a Boeing volt az "uralkodó", mivel 2012-ben összesen több mint 1300 darab gépet rendeltek tőle, míg az EADS-tól csupán 766-ot.

Forrás: Origo

Az utóbbi két negyedévben mutatott javulásának köszönhetően az EADS kereskedelmi gépek eladásából származó bevétele az utóbbi két negyedévben már meghaladta a Boeing ilyen típusú bevételeit. A francia cég például 11,6 milliárd dollárt kaszírozott az új megrendelésekből az első negyedévben, míg amerikai riválisa "csupán" 10,7 milliárdot. A tavalyi negyedik negyedévben pedig ennél is nagyobb volt a különbség, közel két milliárd dollárral többet zsebelt be az EADS tengerentúli versenytársánál.

Forrás: Origo

A mostani nyolcmilliárd dolláros ügylet ezért jelentős összegű megrendelésnek tűnik, mivel az első negyedéves árbevétel több mint kétharmadát teszi ki. Ennek hírére pedig az EADS részvényei már 1,8 százalékot erősödtek, amiben a részvénypiacokon uralkodó remek hangulat is szerepet játszik.

EADS árfolyama (Euronext Párizs)

Forrás: Origo