Sokkal többet is lehet még nyerni a tőzsdén

Vágólapra másolva!
Még bőven van tere a részvénypiaci emelkedésnek, hiszen még csak a 2009-ben kezdődött rali közepén vagyunk, legalábbis a milliárdos befektető Ken Fisher szerint. Hasonló véleményen van David Tepper hedge fund menedzser is, aki nem érti, hogy a piaci szereplők miért félnek attól, hogy az amerikai gazdaság egyre inkább a javulás jeleit mutatja. Szerdán és csütörtökön a piacokon pánikszerű eladási hullám söpört végig Ben Bernanke szavai után, pedig a Fed elnöke semmi újat nem mondott el. Csak azt erősítette meg amit eddig is lehetett tudni, hogy ha a gazdaság gyorsabban növekszik, a jegybank mérsékelheti kötvényvásárlási programját az év vége felé.
Vágólapra másolva!

Megérkeztek az optimista guruk

Még csak a közepén vagyunk a 2009-ben kezdődött tőzsdei ralinak a milliárdos befektető Ken Fisher szerint. Vagyis Fisher úgy véli, hogy nem kell attól tartani, hogy nagy lejtmenetbe kapcsolnak a piacok, mert az amerikai gazdaság sokkal erősebb annál, mint ahogy azt a befektetők többsége gondolja.

Az S&P 500 értéke 2009 januártól

Forrás: Origo

Fisher szembemegy az általános vélekedésekkel is, hiszen ő úgy gondolja, hogy ha a Fed mérsékelné kötvényvásárlási programját az kedvező lenne az értékpapírpiacoknak is, hiszen az a gazdaság javulását jelezné. Egyébként az amerikai jegybank is úgy nyilatkozott, hogy csak akkor venne visszább a pénzpumpából, ha a gazdaság gyorsabban bővül és a munkaerőpiac is a jól teljesít.

Hasonló véleményen van David Tepper hedge fund menedzser is, aki nem érti, hogy a befektetők miért félnek ennyire attól, hogy a gazdaság jobban teljesít. A piacokon szinte pánikszerű eladások indultak szerdán és csütörtökön Ben Bernanke szavai után. Pedig a Fed elnöke csak megismételte azt, amit már eddig is lehetett tudni, vagyis, hogy a jegybank várhatóan kevesebb kötvényt vásárol majd a QE3 keretén belül az év vége felé. Erre az S&P 500 2011 novembere óta nem látott kétnapos zuhanást produkált, amiből a csütörtöki lejtmenet a legnagyobb volt az idén.

Az S&P 500 teljesítménye szerdától

Forrás: Origo

De nem csak a részvényeken söpört végig az eladási hullám, a nyersanyagokat is megütötték a befektetők, az arany két és fél éve nem látott mélységekig zuhant. Míg a kötvénypiacon nagy hozamemelkedés volt látható, ami a padlóra küldte az árfolyamokat.

Az arany árfolyama szerdától (dollár/uncia)

Forrás: Origo

Persze nem csak a Bernanke-beszéd keserítette el a piaci szereplőket a héten, Kínából is rossz makroadatok láttak napvilágot. Az HSBC beszerzési menedzserindex (PMI) előzetes értéke a kínai gazdaság további zsugorodását vetíti előre, de a bankrendszerben is veszélyes folyamatokat lehetett látni.

Fisher már többször jósolt helyesen

A 48 milliárd dolláros befektetési alapot vezető Ken Fisher egyébként általában ultra optimista. 2007 márciusában úgy nyilatkozott a Bloombergnek, hogy bika piacra számít, és a következő 6 hónapban új csúcsra is értek a tőzsdék, ahonnan viszont 2009 márciusáig egészen 57 százalékot estek. Ezután pedig 2009 áprilisában is helyesen prognosztizálta az éppen csak megkezdődött rali kiteljesedését. 2011 elején pedig úgy nyilatkozott, hogy nem vár túl nagy részvénypiaci hozamokat, és abban az évben az S&P 500 bár nagy kilengéseket mutatott, de év végére lényegében ugyanott zárt, ahol januárban kezdett.