Bank of America: Itt az idő részvényt venni!

Vágólapra másolva!
A Fed-től áramló óriási likviditás közelgő megvonása miatti félelmek nagyobb árfolyam eséseket okoztak az elmúlt napokban a nemzetközi tőzsdéken. Sokan kezdték el kongatni a vészharangot, hogy tartósabb korrekció jöhet a börzéken a pénzpumpa leállítása miatt, és ezekre a félelmekre csak ráerősítettek a kínai növekedési problémák. Azonban a Bank of America Merrill Lynch elemzője más véleményen van, a neves bankház szakértője szerint venni érdemes a részvényeket, mivel az árfolyamok hamarosan újra elindulnak felfelé.
Vágólapra másolva!

Bekeményíthet a Fed, félnek a befektetők

A Fed eszközvásárlási programjának közelgő leállítása miatti félelmek alaposan "elintézték" a nemzetközi tőzsdéket az elmúlt hetekben. Az amerikai jegybank QE3 programjának ugyanis nagy szerep volt az elmúlt hónapokban látott tőzsdei raliban, így a pénzpumpa leállítása érthető módon aggaszthatja a befektetőket, és késztethette őket az eddig megszerzett nyereség "zsebre tételére". Emiatt az amerikai tőzsde egyik legnépszerűbb részvényindexe, az S&P 500 is nagyobb eséseket szenvedett el.

Forrás: Origo

Emiatt a részvénypiaci menetelés megbicsaklott az utóbbi hetekben, melyre csak rátett egy lapáttal Ben Bernanke múlt szerdai nyilatkozata - melyben az elnök csak megismételte a QE3 befejezésének lehetőségét -, amire nagyobb esésekkel reagáltak a tőzsdék.

Ahogy keddi elemzésünkben rámutattunk, a piaci szereplők kezdik komolyan venni, hogy a Fed eszközvásárlási programja hamarosan véget ér, ami miatt emelkednek a kötvényhozamok, csökkentve a részvénypiac vonzalmát. Ráadásul a világ második legnagyobb gazdaságának számító Kína növekedése is lassul, ami komoly problémákat okozhat, elsősorban a hitelezés elszaladása, és egy ingatlanpiaci buborék kialakulásának veszélye miatt, nem mellékesen jelentős világgazdasági következményekkel együttjárva.

Eleget esett a piac, felpattanás jöhet

Ugyanakkor egyes szakértők a lehetőséget látják a nagy részvénypiaci lejtmenetben. Marc Faber tegnapi nyilatkozata szerint rövid távon felpattanhatnak az árfolyamok, és a nagy eladások után korrekció kezdődhet. Hasonlóan vélekedik Michael Hartnett, a Bank of America Merrill Lynch befektetési stratégája is, aki szerint a legtöbb részvénypiac túladottá vált, és az elmúlt évek statisztikái alapján újra venni érdemes a részvényeket.

Ezt a szakértő arra alapozza, hogy a 45 legnagyobb piacból 43 börzén figyelhetők meg a túladottság jelei, tehát az árfolyamok a 200 és 50 napos mozgóátlag alatt mozognak. A Bank of America múltbeli statisztikái szerint, amikor a részvénypiacok legalább 90 százaléka túladottá vált, az MSCI globális, fejlett és fejlődő piacokat tömörítő MSCI ACWI indexe 6-7 százalékot emelkedett a következő 4-6 hétben. A legutolsó vételi szignál után, amikor 2012 januárjában a piacok túladottsága átlépte a 90 százalékos küszöböt, az MSCI ACWI index 30 százalékot menetelt lokális csúcsáig.

Most szintén vételi jelzést adott a BofA indikátora, mivel a túladottsági szint megközelítette a 100 százalékot, ami alapján újra erősödni kezdhetnek a tőzsdék.
Hartnett elmondta, hogy ez a "szabály" csak rövid távra érvényes, a hosszú távú, tartós rali fennmaradásához más tényezők szükségesek. A szakértő itt elsősorban olyan irányvonal váltásokra gondol, melyek alapvetően változtatják meg a befektetők viselkedését.

Forrás: Origo

Az elemző ezen túl egy olyan esetre is felhívja a figyelmet, amikor hibás vételi jelzést kaptunk a fenti szabály alapján. Ilyen eset 2008 júliusában volt megfigyelhető, amikor az egyes eszközosztályokban nagyobb pozícióleépítések kezdődtek (deleveraging), ami a részvénypiacok eséséhez vezetett, annak ellenére, hogy a túladottsági szint alapján emelkedésnek kellett volna következnie.

Ronthatja a tőzsdei fellendülés esélyeit, hogy Hartnett szerint a két legnagyobb piac, az amerikai és a japán jelenleg nincs a túladott zónában. Ez azt mutathatja, hogy ebben a két régióban még lehet tere az eséseknek, ami az amerikai és japán részvényeket jelentős mértékben tartalmazó MSCI ACWI index felemelkedését is visszafoghatja.

A Bank of America elemzője szerint a leginkább túladottá a kínai, a brazil, a török, a dél-afrikai és a mexikói részvénypiac vált. A szakértő rámutat, hogy ezeken a börzéken egyre közeledik a vételi jelzés "felvillanása", tehát az ottani parketteken árfolyam emelkedés kezdődhet.