Ez itt a vég? - Már a vészmadár is örömódát zeng

Vágólapra másolva!
Már a világvége jóslatairól elhíresült Nouriel Roubini professzor is tartósabb tőzsdei hegymenetre számít. Örvendetes persze, hogy egy neves és elismert közgazdász szerint sincs még vége a részvénypiacok szárnyalásának, mégis joggal ébreszthet bennünk aggodalmat is egy ilyen vélemény. Nem jó ómen ugyanis, ha egyre több lemaradó kapaszkodik fel a robogó vonatra, hiszen nagyobb túlfűtöttséget okozhatnak, aminek a végén rossz esetben még a hajtómotor is lerobbanhat.
Vágólapra másolva!

Roubini azt mondja, hogy a részvénypiacok egészen addig fognak emelkedni, amíg a tőzsdei és reálgazdasági folyamatok között már most látható elválás nem tágul elviselhetetlen szintekre. A médiában a világvége jóslataival elhíresült közgazdász professzor szerint a gazdasági növekedés nem szerez majd lendületet, miközben az infláció még alacsonyabb szinteket fog majd elérni. Emiatt az amerikai jegybank eszközvásárlási programjának végét várni még korai lehet, vagyis az tovább támogathatja a részvénypiacok emelkedését.

Roubini azt is elmondta a CNBC-nek, hogy szerinte a Fed az eszközvásárlásokkal csak nagyon lassú ütemben, és megfontoltan fog majd felhagyni. Éppen emiatt nem is számít arra, hogy azok nagyobb hullámokat generálnak majd a részvény vagy kötvénypiacokon. Egyelőre mindenesetre még nem érkezett el az idő, hogy a kilépési stratégiát elkezdje a jegybank.

Roubinitől nem is annyira jó hír

Tőzsdei befektetőként egyik szemünk sír, a másik viszont nevet, mikor Roubinit hallgatjuk. Örülünk annak, hogy egy, a legutóbbi nagy gazdasági válságot időben előrejelző, és ezzel hírnévre szert tevő professzor is lát még fantáziát a részvénypiacokon azok nagy emelkedése ellenére is. Másrészt viszont aggodalommal is eltölt bennünket az, ha már egy jellemzően pesszimista jóslatairól és világképéről ismert szakember is irányt vált és felül a bikára. Ha mindehhez hozzávesszük, hogy Roubini épp a napokban 1000 dollár alatti aranyárat jósolt, tényleg úgy tűnik, hogy a neves professzor teljes mellszélességgel átállt az optimisták táborába.

Ez arra utalhat, hogy a tőzsdei hegymenethez egyre több lemaradó csatlakozik, márpedig minél többen tesznek hasonlóan, a túlfűtöttség is annál nagyobb lesz a részvénypiacon. A zsúfoltságot viszont nem igazán szeretjük, hiszen gyors és hirtelen áresésekhez is vezethet. Mivel nem látunk a jövőbe, és a lejtmenetek időzítésével kapcsolatban csak a sötétben tapogatózunk, a legjobb amit ilyenkor tehetünk, hogy a kockázatkezelésünket még feszesebbre hangoljuk. Használhatunk szűkebb stop loss szinteket, de akár a pozíció méretezésével is finomhangolhatunk. A robogó vonatról azonban egyelőre nem ugrunk le.

Az S&P 500 index alakulása (pontban)