Vágólapra másolva!
Átmenetinek bizonyult a jókedv az európai tőzsdéken, mivel délután újra lefelé indultak el a főbb részvényindexek. A piacok így nem tudják korrigálni a Fed pénzcsapjának közelgő leállítása, és a kínai gazdasági lassulás miatti félelmek következtében az elmúlt napokban mutatott nagyobb zuhanásaikat. Az európai tőzsdemutatók legtöbbje már mínuszban mozog, viszont Amerikában még enyhe pluszok láthatóak. Itthon a BUX is visszacsúszott, melyben leginkább az OTP, az Egis és a Mol gyengélkedése játsza a főszerepet. Frissítés: zárásra tovább ütötték a hazai piacot a CECE index átsúlyozása miatt, az OTP nagyobb mínuszban zárt, míg a Magyar Telekom új történelmi mélypontot ütött.
Vágólapra másolva!

17:06 Tovább püfölték az OTP-t

A CECE index átsúlyozása miatt még lejjebb pofozzák az OTP-t, mely 3,4 százalékot "zakózott", míg a Magyar Telekom új történelmi mélypontot ütött 3,6 százalékos esése után.

Forrás: Origo

Magyar Telekom árfolyama

Forrás: Origo

A főbb papírok gyengélkedése miatt a BUX is a mínuszokat halmozta, és végül 2,2 százalékot veszített ma értékéből. Ezzel a teljesítményével a középmezőnyben foglal helyett a régiós piacokkal szembeni versenyben.

Forrás: Origo

16:33 - Visszaütötték az OTP-t és a Mol-t

Délután megszületett a döntés az európai uniós pénzügyminiszterek mai ülésén, mely szerint Magyarország kikerül az ellene 2004 óta folyamatban levő túlzottdeficit-eljárás (EDP) alól. A hírre számítani lehetett, mivel május végén az Európai Bizottság az eljárás megszüntetését javasolta a testületnek, így a döntés nem okozott nagyobb mozgást a hazai tőzsdén.

A magyar részvényindex lefelé kezdett szánkázni délután az európai piacok visszacsúszásával párhuzamosan, és a BUX már 1,1 százalékos mínuszban mozog a kezdeti pluszok után. A régióban az osztrák piac kivételével ennél nagyobb eséseket lehet látni, az egyik legnagyobb lemaradásban a cseh PX index mozog, melyet leginkább a CEZ 8,7 százalékos zuhanása húz lejjebb. Ennek oka, hogy a részvényről lekerült a 40 koronás osztalék, ami miatt az árfolyam is lejjebb került.

A magyar tőzsde gyengélkedésének oka lehet, hogy piaczárást követően történik meg a régiós börzéket tömörítő CECE index átsúlyozása, ami után a magyar papírok súlya 7,44 százalékról 7,28 százalékra fog csökkenni úgy, hogy az Egis kivételével minden más nagypapírunk súlyt veszít majd. Erre pedig a nagy indexkövető alapok kényszerű eladásokkal reagálhatnak.

Forrás: Origo

A BUX esését leginkább a két legnagyobb súlyú hazai papír, az OTP és a Mol gyengélkedése okozza. A bank részvényei már 1,8 százalékot zuhantak, annak ellenére, hogy déleőtt még nagyobb erősödést mutattak.

A Mol 1,6 százalékot esett, és az sem tudja segíteni, hogy leánya, az Ina növelni szeretné horvátországi szénhidrogén termelését. Ezen túl kétéves szerződést kötött a Slovnaft, aminek értelmében a Mol leánya 12 millió tonna olajat szállít majd a Druzba és az Adria olajvezetékeken, mondta Világi Oszkár, a cég elnöke. A Transpetrollal kötött szerződés nagyjából 50 millió euró értékű.

Az OTP-vel kapcsolatos hír, hogy közel 85 millió forintért adott el OTP részvényeket Bencsik László a bank vezérigazgató-helyettese a csütörtöki kereskedés folyamán. Ezzel a tulajdonában lévő törzsrészvények száma 4780 darabra változott. A mostani tranzakcióban 18139 darabot értékesített 4665 forintos átlagáron, mely a javadalmazási politika keretében került hozzá.

A többi főbb papír közül a Magyar Telekom nem sokkal történelmi mélypontja fölött, tegnapi záróértékénél mozog. A telekompapír azután kezdett nyakló nélkül zuhanni a napokban, hogy Varga Mihály a vállalati adóterhek - köztük a telefonadó - emelését jelentette be hétfőn, ami tovább csökkentheti a vállalat eredményét.

A Richter számít a nap eddigi nyertesének 0,9 százalékos erősödésével, míg szektortársa, az Egis ezzel ellentétes utat bejárva 2,3 százalékot zuhant.

Forrás: Origo

A kisebb társaságok papírjai közül az E-Star tegnapi záróértékéig tért vissza, miután újabb csődegyezségi tárgyalást tartottak ma a cégnél. Ennek egyetlen napirendi pontja a fizetési moratórium meghosszabbítása volt 365 napra, melyet a hitelezők több mint kétharmada támogatott.

A forintot sem "rengette meg" az EDP alóli kikerülés híre, és kisebb gyengülés után 299,5 környékén mozog az euróval szembeni árfolyama késő délután. A forint dollárral szembeni jegyzése 227-nél, a svájci franké pedig 243,7-nél található.

EURHUF árfolyama

Forrás: Origo

Visszacsúszott Európa

Átmenetinek bizonyult a jókedv az európai tőzsdéken, ahol a főbb részvényindexek már tegnapi záróértékük alá csúsztak vissza. A piac továbbra is a Fed eszközvásárlási programjának közelgő befejezésétől tart. Ben Bernanke Fed elnök szerda esti beszédében ugyanis meglebegtette, hogy az amerikai jegybank már az idén csökkentheti a pénzpumpa méretét, ha a tengerentúli gazdaság a vártnak megfelelően tovább javul. Mivel a piacok szárnyalásában nagy szerepe van a jegybanki likviditásbőségnek, érthetően ijedtek meg a befektetők, és kezdik inkább zsebre rakni az eddig megszerzett tetemes profitokat a tőzsdén.

A befektetők az EU pénzügyminisztereinek mai találkozójára is figyelhetnek, ahol az érintettek többek között arról tanácskoznak, hogy az európai mentőalapokból hogyan, milyen alapelvek szerint, és mennyit fordítsanak közvetlenük az európai bankok feltőkésítésére. Az eurócsoport pénzügyminiszterei csütörtökön abban állapodtak meg, hogy 60 milliárd eurót tesznek félre erre a célra az Európai Stabilitási Alapból.

Forrás: Origo

A Rosneft papírok nem mutatnak elmozdulást annak ellenére, hogy a cég 270 milliárd dolláros megállapodást kötött Kínával, melynek értelmében a következő 25 évben 365 millió tonna olajat (napi 300 ezer hordó) kíván eladni Kínának, ami hatalmasnak számít. A 2012-es orosz olajkitermelés közel 70 százalékát jelenti a 365 millió tonnás megállapodás, igaz nem egy év alatt kapja meg az olajat Kína.

A Danone 3,4 százalékos pluszal segíti a francia CAC indexet, miután a JPMorgan felülsúlyozásra minősítette fel őket a korábbi semleges ajánlásról.

Ütik az Oracle-t

Az amerikai piacok a Nasdaq kivételével tartják a pluszokat, amivel kissé korrigálni tudják az elmúlt két nap nagyobb eséseit. Az S&P 500 0,4 százalékkal, a Dow Jones pedig 0,0 százalékkal emelkedik, a Nasdaq viszont 0,3 százalékot veszített értékéből.

Forrás: Origo

Az S&P 500 szektorai felemásan teljesítenek, a technológiai szektort a Facebook 2,5 százalékos emelkedése sem tudja segíteni. A közösséi oldal részvényei azután kezdtek erősödni, hogy a UBS bankház elemzője vételre javasolja a részvényt a korábbi semleges ajánlás után. A szakértő szerint a közösségi oldal reklámból származó bevételei magasabbak lesznek, mint amivel számoltak. A célár pedig 28,5 dollárról 30 dollárra növekedett.

Forrás: Origo

Az Oracle részvényei óriásit zuhantak a cég tegnap közzétett gyorsjelentésére reagálva. A technológiai társaság közel 11 milliárd dolláros bevételt ért el a május végével zzáruló negyedévben, ami elmaradt a 11,12 milliárd dolláros elemzői várakozástól. Emiatt az üzemi eredmény is alacsonyabb lett az vártnál, a 87 centes részvényre jutó profit viszont megfelelt a prognózisoknak. A papírok jelenleg 9,8 százalékos mínuszban forognak.

Oracle árfolyama (Nasdaq)

Forrás: Origo