Az Emirátusokba utazik olajért az OMV

Vágólapra másolva!
Abu-Dzabiban szeretne olaj és gáz után kutatni az osztrák OMV. A társaság a helyi nemzeti olajvállalattal, az Abu Dhabi National Oil Company-vel írt alá szerződést. Az osztrák vállalat számára pozitívnak tekinthető, hogy sikerült egyezséget kötnie az arab vállalattal, egyelőre azonban még időbe telik, amíg ezeknek a szerződéseknek konkrét számszerű értékük lesz.
Vágólapra másolva!

Abu-Dzabi északi részén kezd közös kutatásba az osztrák OMV és az Egyesült Arab Emirátusok állami olajtársasága, az Abu Dhabi National Oil Company - jelentették be ma délelőtt a felek. Mindkét társaság aktív kutatómunkába kezd majd és siker esetén közösen kezdik meg majd a kitermelést az országban.

A négy évre szóló szerződésről rendkívül optimistán nyilatkozott az OMV vezérigazgatója, Gerhard Roiss, mivel ezzel a lépéssel a cég megerősítheti a jelenlétét a Közel-Keleten.

Jó hír, de csak hosszabb távon lehet tényleges hatás

A két vállalat közötti megállapodást alapvetően pozitívnak lehet értékelni, ugyanakkor időnek kell eltelnie, amíg kutatási eredményeket tudnak publikálni a cégek. Ezek után pedig eltarthat még egy ideig, amíg kereskedelmi mennyiségben is kitermelhetővé válik adott területen az olaj.

Az OMV számára kiemelt jelentőséggel bír a kutatás és kitermelés üzletág, hiszen az üzemi eredményének túlnyomó részét általában ez a szegmens szokta biztosítani.

Forrás: Origo

Az olajkitermelés felfuttatása pedig a vállalat elkötelezettségét jelzi az upstream divízió iránt. Érdemes azonban megjegyezni, hogy a kitermelés megkezdéséhez eleinte kiadásai lesznek a társaságnak. A sikeres fúrások után időbe telik, amíg megtérülnek a beruházások.

Forrás: Origo

A részvény azonban - vélhetően a negatív nemzetközi hangulatnak köszönhetően - meglehetősen gyengén teljesít, közel 3 százalékos mínuszt halmozott fel a mai kereskedés során a papír.

OMV napi grafikon (Bécs)

Forrás: Origo