Vágólapra másolva!
A várt 2,4 százalék helyett csupán 1,8 százalékkal bővült az amerikai gazdaság 2013 első negyedévében - közölte az Amerikai Kereskedelmi Minisztérium a GDP-adat harmadik olvasata alapján.
Vágólapra másolva!

A várt alatt bővült az amerikai gazdaság az idei első negyedévben, mivel az Amerikai Kereskedelmi Minisztérium adata szerint csupán 1,8 százalékos volt a GDP bővülése ebben az időszakban a harmadik, egyben végleges olvasat szerint. A GDP második felülvizsgálata még 2,4 százalékos növekedésről árulkodott, így a mostani lefelé korrigálás mindenképpen kellemetlen meglepetésnek számít.

Forrás: Origo

Az amerikai gazdaság várt alatti növekedését elsősorban a GDP nagy részét adó lakossági személyes kiadások előrejelzettnél lassabb bővülésével magyarázható, mivel az a májusban prognosztizált 3,4 százalék helyett csupán 2,6 százalékkal tudott növekedni. Ennek oka elsősorban a személyi jövedelemadó 2 százalékpontos emelkedése, mely a lakosság elkölthető jövedelmének 8,6 százalékos éves csökkentésén keresztül mérsékelte a keresletet a termékek, szolgáltatások iránt. Az adóemelés hatását csak részben tudták kompenzálni a részvénypiacok szárnyalása, és az emelkedő lakásárak.

Ugyanakkor a tovább javuló lakáspiac, és a kedvező irányba mutató munkaerőpiaci folyamatok miatt az elemzők arra számítanak, hogy a fogyasztás tovább emelkedhet a második negyedévben, ami az amerikai gazdaság folytatódó talpra állásához vezethet az év második felében.

A Bloomberg által összegyűjtött elemzői konszenzusok szerint a második negyedévben 1,7 százalékos, a harmadikban pedig 2,3 százalékos lehet az amerikai GDP bővülése.

Forrás: Origo

Az arany árfolyama megugrott a GDP-adat közzétételére, mivel az amerikai gazdaság vártnál lassabb növekedése mérsékli az esélyét a Fed eszközvásárlási programjának közelgő befejezésének. A QE3 program korábban felfelé hajtotta a nemesfém árfolyamát, és miután az utóbbi időben felerősödtek azok a félelmek, hogy az amerikai jegybank hamarosan csökkentheti, vagy leállíthatja a pénzpumpát, arra az arany nagyobb zuhanással reagált az elmúlt hetekben.

Arany árfolyama (dollár/uncia)

Forrás: Origo