Vágólapra másolva!
Nem igazán mozdult ma a budapesti tőzsde, a BUX csak minimális pluszt mutat nap közepén. A blue-chipek közül a Mol tud emelkedni, míg az OTP korrigálja kicsit  az előző napi emekedését. A forgalom egyelőre nem túl magas a BÉT-en.Nyugat-Európában megpihennek a tőzsdék az elmúlt két nap emelkedései után, a délutáni tengerentúli makroadatok adhatnak majd irányt a piacoknak. Egyedül a londoni tőzsde van kissé nagyobb emelkedésben, de ott sem egetverő a plusz.A határidős indexek alapján Amerikában is kisebb pluszokban kezdhetnek a tőzsdék, bár a délután fél 3-kor megjelenő makroadatok még befolyásolhatják a mozgásokat. A heti friss munanélküli segélykérelmek és a személyes jövedelmek és kiadások változása érkezik korábban, míg a használ lakásértékesítések 4 órakor látnak napvilágot.
Vágólapra másolva!

Tapogatóznak a befektetők

Alig mozdult ma eddig a budapesti tőzsde, és a forgalom is meglehetősen alacsony a mai kereskedésben. A régióban a cseh index halad az élen, míg a lengyel parkett egyedüliként csökken a főbb börzék közül.

Forrás: Origo

A hazai blue-chipek felemásan mozognak ma, az OTP, és a Richter is lefelé halad, bár utóbbi csak minimális mértékben, míg a Mol 0,7 százalékos pluszban tartózkodik. Mellette még az Egis-nek is jól megy, a kisebb gyógyszercég 1 százalékkal emelkedik nap közepén.

Forrás: Origo

A Magyar Telekom árfolyama kisebb csökkenéssel reagált arra, hogy nagy meglepetésre az Európai Bíróság nem meszelte el a francia távközlési különadót. Ez sajnálatos módon rossz hír a hazai telekomcégeknek is, hiszen a franciával sok ponton megegyező eljárás van folyamatban a magyar távközlési különadó ügyében is. Kedvezőtlen precedens született tehát abban az ügyben, ami szinte egyetlen fényként csilloghatott a Magyar Telekom befektetők előtt.

A Magyar Telekom árfolyama

Forrás: Origo

Ma megszavazták az Országgyűlésben a képviselők a tegnap benyújtott módosító indítványt, amiben többek között az állt, hogy a bankoknak egy egyszeri befizetést kell eszközölniük a költségvetés felé. A bankok egyszeri befizetése 75 milliárddal javíthatja a költségvetést.

A márciustól májusig tartó időszakban a magyar munkanélküliségi ráta 10,5 százalékra csökkent, holott február-áprilisban még 11 százalékon éllt a mutató, de az egy évvel korábbi hasonló időszakhoz képest is 0,7 százalékos a mérséklődés üteme.

Az MNB által ma hivatalosan is közzétett inflációs jelentése szerint a jegybank idén alacsonyabb, viszont jövőre magasabb inflációt vár. Módosították a gazdasági növekedésre adott előrejelzéseket is, az idei évre 0,6 százalékos, 2014-re pedig 1,5 százalékos növekedést várnak. Azok után, hogy márciusban még fél százalékos idei, és 1,7 százalékos jövő évi gazdasági növekedésre számítottak.

A forint euróval szembeni árfolyama kicsit erősöött ma, bár túl nagy mozgást nem látni a piacon, az EURHUF a 296-os szint alatt ingadozik reggel óta, habár jelenleg 296 fölé nézett a jegyzés. A dollár/forint 227,1-nél, míg a svájci frankkal szembeni jegyzés 240,3-nál ingadozik.

EUR/HUF árfolyam

Forrás: Origo

Az eredetileg tervezett 27 milliárd forint helyett 32,5 milliárd forintnyi állampapírt adott el mai aukcióján az ÁKK. Az előző aukcióhoz képest leginkább a 10 éves kötvény esetében lehetett markánsabb hozamemelkedést látni. Érdemes azt is megjegyezni, hogy a 3 és a 10 éves papírok esetében négy éve a legkisebb volt az ÁKK által tervezett aukció nagysága.

Forrás: Origo

Továbbra sem nagyon mozdulnak az indexek

Európában továbbra is vegyesen mozognak a tőzsdék, nagyobb esést azonban csak a spanyol börze mutat, igaz a madridi index tegnap felülteljesítette társait. A kereskedés irányát a délután megjelenő amerikai makroadatok befolyásolhatják majd. Az élen a londoni parkett áll, de a német DAX is kisebb pluszban van.

Forrás: Origo

Olaszországban kötvényaukciót tartottak, ahol a 10 éves kötvényeket 4,55 százalékos hozamon tudták eladni, a május végi 4,14 százalékkal szemben. Az 5 éves állampapírokat is magasabb, 3,47 százalékos hozammal értékesítették, itt az előző aukción 3,01 százalékos volt a hozam. Összesen 5 milliárd euró értékben vont be Forrást az olasz állam, 2,5-2,5 milliárdos megosztásban.

A vegyipari cégek nehezednek rá elsősorban az indexekre, miután a JP Morgan borúsabban tekint az iparág jövőjére. A BASF 2,6 százalékkal a szintén német Lanxess 4,3 százalékkal esik, míg a belga Solvay 5 százalékos zuhanásban van.

A spanyol Bankia részvényei 2 százalék felett emelkednek miután bejelentette, hogy eladja a British Airways anyacégében, az International Airlines Groupban meglévő 12 százalékos részét, körülbelül 675 millió euróért.