A legkisebb cégeket egyszerűen békén hagyná a kormány

Vágólapra másolva!
Készül a kkv-stratégia, amely a középvállalkozásokat támogatná, a kis cégeket pedig békén hagyná. Egy szakmai szervezet azért talált kivetnivalót.
Vágólapra másolva!

Formálódik a 2014-2020 közöttre tervezett, kis- és középvállalkozásokat érintő stratégia. Csütörtökön Lenner Áron Márk, a Nemzetgazdasági Minisztérium belgazdaságért felelős helyettes államtitkára tartott előadást a Magyarok a Piacon Klub rendezvényén.

Egy kérdőíves felmérésre hivatkozva a helyettes államtitkár bemutatta, mi akadályozza leginkább a hazai vállalkozásokat. A kkv-k a magas adókat, a gazdasági szabályozás kiszámíthatatlanságát és a rossz keresletet jelölték meg az első három helyen.

A stratégia külön választja a támogatandó középvállalkozásokat, amelyek a leginkább képesek a növekedésre, illetve a kisvállalkozásokat, amelyekre a "hagyjuk békén" elvet kívánják alkalmazni. A politikus az 500 milliárdos adminisztrációcsökkentésre hivatkozva bizonygatta, hogy igenis vesz le terhet a vállalkozások válláról.

A stratégia támogatná a cégeket a növekedésben, különböző vállalkozásfejlesztési megoldásokat ajánlana, mivel másra van szüksége egy exportpiacra törekvő cégnek, illetve egy hanyatló vállalkozásnak - ez utóbbiakat "második eséllyel" támogatnák.

Az úgynevezett "gazella" vállalkozások gyors növekedésre rendezkednek be, de könnyen el is bukhatnak, ezért a stratégia külön foglalkozik velük, szeretné támogatni őket. A májusban társadalmi egyeztetésre küldött stratégiát a magyar kkv-k véleményét ismerő Magyarok a Piacon Klub több ponton kritizálta. Szerintük nem létrehozni kell gazellákat, hanem a vállalkozási környezetet olyanná alakítani, hogy ezek a cégek gyorsan növekedhessenek. A klub szerint a stratégia túlhangsúlyozza a főleg fiatalok által alapított gazellacégeket.

A stratégia a fiatalokkal is foglalkozik, mivel egy felmérés szerint a fiatalok kevesebb mint 4 százaléka kezd csak vállalkozásba. Az iskolai képzésbe való beépítéssel, kedvező üzleti környezet kiépítésével, gyors cégalapítással akarná a kormány segíteni őket.