Nem tágít a kormány a devizahitelezés korlátozásától

Vágólapra másolva!
Az Európai Bizottság újabb kötelezettségszegési eljárást indított Magyarország ellen a devizahitelezés jelentős korlátozása miatt, a Nemzetgazdasági Minisztérium azonban hamar reagált az eseményre, már csütörtökön délelőtt kijelentették, hogy szerintük továbbra is nagyon jó a korlátozás, tehát nem fogunk egyhamar változtatni ezen.
Vágólapra másolva!

A kormány nem változtat a devizahitelekkel kapcsolatos hozzáállásán még annak ellenére sem, hogy az Európai Bizottság a napokban ezért újabb kötelezettségi eljárást indít Magyarország ellen - derült ki a Nemzetgazdasági Minisztérium (NGM) csütörtöki közleményéből.

A kormány egyik alapvető célja volt az ország eladósodását eredményező devizahitelezés visszaszorítása, ezért már 2010-ben megtiltotta a parlament a devizával ingatlan jelzálogra hitelezést, "ugyanakkor az EU szabályaival összhangban nem zárhatjuk el a deviza alapú lakáshitel lehetőségét emberek elől, ezért szigorú feltételekkel, de a Kormány visszaállította a deviza alapú lakáshitelezést" - olvasható a közleményben.

Egyebekben azonban nem akar hajlíthatónak mutatkozni a kormány, továbbra sem tartják indokoltnak a jelenlegi rendszer megváltoztatását a devizahitelek jelentős kockázata miatt. Jelenleg csak akkor vehet fel valaki devizahitelt, ha legalább a minimálbér tizenötszörösét keresi az igényelt devizában. Az Európai Bizottság szerint ez tulajdonképpen a devizahitelezés tiltása, ezért indítottak eljárást. Az NGM nem kíván változtatni, de - mint jelezték - a kormány nyitott a vitára.