Beperelte felvásárlóját a Sprint

Vágólapra másolva!
Már a bíróságot is bevonták a Sprint Nextel-Dish Network amerikai telekommunikációs felvásárlási csatába. A két cég egyaránt a Clearwire mobilszolgáltatót szeretné bekebelezni. A Sprint a delaware-i bíróságon perelte be a Dish-t, arra hivatkozva, hogy az megsérti az állam társasági jogi szabályait, emellett pedig a részvényeseket is belekényszeríti, hogy eladják papírjaikat. Utóbbi kicsit furcsának hangzik, hiszen a Dish ajánlata 1 dollárral magasabb, mint a Sprint Nextelé, így a befektetők jobban járnának, ha a Dish vételárát fogadnák el. Egyébként a társaság igazgatótanácsa is ezt ajánlja a részvényeseknek. 
Vágólapra másolva!

Lassan több a fordulat a Sprint Nextel-Dish Network felvásárlási párharcában, mint egy jobb csavaros krimiben. Az amerikai Clearwire telekomcéget a Sprint Nextel már december óta fel akarja vásárolni, amiben már most is többségi tulajdonosnak számít, de a Dish Network kábelszolgáltató január óta folyamatosan rálicitál a Sprintre, így az ügylet egyre csak húzódik.

Forrás: Origo

A legfrissebb fejlemények szerint a Sprint beperelte a Dish Networköt a delaware-i bíróságon, hogy ezzel akadályozza meg az akvizíciót. A Sprint szerint a Dish ajánlata sérti a befektetők jogait, és törvénytelen is. Ugyanis azzal, hogy a Dish több mint 25 százalékos részt szerezne a cégben, lehetővé tenné neki, hogy legalább 3 embert delegáljon a társaság igazgatótanácsába. Az ilyen mértékű vállalatvezetési jogok átruházása, pedig sértik a delaware-i társasági jogi szabályokat.

A befektetői jogokat már csak azért sem nagyon sértheti a Dish vételára, mert a kábelszolgáltató 4,4 dollárt fizetne a részvényekért, ami 1 dollárral magasabb, mint a Sprint ajánlata, vagyis a befektetők jobban járnának ezzel az ajánlattal. Egyébként a Clearwire igazgatósága is ennek elfogadását javasolta a részvényeseknek múlt hét szerdán.

A Clearwire árfolyama folyamatosan követte a licitek emelkedését, januárban a 3,4 dolláros szintig emelkedett, és lényegében ott is maradt a májusi újabb bejelentésig, amikoris 4,4 dollárig ugrott. Innen pedig egy kicsi még tudott emelkedni 4,63-ig.

A Clearwire árfolyama (Nasdaq)

Forrás: Origo

Emellett az Institutional Shareholder Services, a legnagyobb amerikai befektetői tanácsadó cég is azt ajánlja a részvényeseknek, hogy a Dishnek adják el papírjaikat, hiszen az lényegesen nagyobb, mint a másik versenyző ajánlata. Az árat még május végén emelte meg a Dish, miután szintén májusban a Sprint is növelte ajánlati árát vetélytársának korábbi szintjéig. A 4,4 dolláros részvényenkénti ár körülbelül 6,5 milliárd dollárra értékelné a társaságot. A Clearwire részvényesei várhatóan június 24-én dönthetnek majd arról, hogy végül ki veheti meg a céget.

A Dish Networknek nem csak a Clearwire-re fáj a foga, hanem az magát a Sprintet is szeretné bekebelezni. A Sprint igazgatósága azonban inkább a japán Softbank 21,6 milliárd dolláros vételárát fogadná el. A végső döntés azonban a részvényeseké lesz, akik június 25-én dönthetnek, hogy a japán telekomcég, vagy a Dish Network ajánlatát fogadják el.

A Dish Network árfolyama (Nasdaq)

Forrás: Origo

A Sprint Nextel árfolyama (NYSE)

Forrás: Origo